"IZBACUJU IZ IGRE BRISELSKI SPORAZUM, A UVODE TZV. KURTIJEVU VIZIJU?!" Drecun o pregovorima u Briselu: Predlog EU je bio zamka!
Foto: Kurir TV, Beta, Ilustracija

kosovo i metohija

"IZBACUJU IZ IGRE BRISELSKI SPORAZUM, A UVODE TZV. KURTIJEVU VIZIJU?!" Drecun o pregovorima u Briselu: Predlog EU je bio zamka!

Politika -

U Briselu je u ponedeljak održan sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije.

Posle osmočasovne runde dijaloga direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je ponašanje Besnika Bisljimija bilo skandalozno i potvrdilo da tzv. Kosovo ne želi da formira Zajednicu srpskih opština. Petković je, u izjavi novinarima nakon sastanka, rekao da su razgovori na momente bili vrlo mučni i neprijatni.

O mogućnosti nastavka dijaloga i da li će Kosovo ispuniti obaveze u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, govorio je Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

puls
foto: Kurir televizija

- Mislim da će posle sastanka u Ohridu Kurti pokušati da minira dijalog koji bi išao u pravcu formiranja Zajednice srpskih opština predviđenog Briselskim sporazumom. Nemamo sporazum, već postoji predlog sporazuma. Misim da je taj šredlog Evropske unije bio jedna velika zamka za Beograd. Dijalog je pre toga bio u statusu neutralne forme. Ovaj EU predlog tretira Kosovo kao državu i samim tim se opredeljuje - rekao je Drecun i dodao:

03:42

IZBACUJU IZ IGRE BRISELSKI SPORAZUM, A UVODE TZV. KURTIJEVU VIZIJU?! Drecun o pregovorima u Briselu: Predlog EU je bio zamka!

- Drugi razlog koji me tera na takav zaključak jeste način na koji se tretira ZSO. Govori se o nekoj samoupravi za Srbe, ali vidimo jedan pokušaj da se potpuno izbace iz igre Briselski sporazumi i da se umesto toga uvede tzv. Kurtijeva vizija Zajednice srpskih opština, a koja ima jednu suštinski važnu stvar, a to je da je Kosovo država. Sada imate čitavu harangu zapadnih zemalja koja govore da Kurti treba da da svoj nacrt statuta; da Priština treba da se stara o bezbednosti Srba. Ponašaju se kao da Srbi ne znaju šta je dobro za Srbe, već Albanci.

Kurir.rs

Kurir.rs https://www.kurir.rs/tv Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track