"OVO JE HIBRIDNI PRITISAK NA DRŽAVNO RUKOVODSTVO SRBIJE" Kokanović: Bezbednosne službe utvrdile da dojave stižu sa STRANIH SERVERA
Vladimir Kokanović, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia, Kurir TV, Nenad Kostić

dojave o bombama

"OVO JE HIBRIDNI PRITISAK NA DRŽAVNO RUKOVODSTVO SRBIJE" Kokanović: Bezbednosne službe utvrdile da dojave stižu sa STRANIH SERVERA

Politika -

U Srbiji ponovo lažne dojave o podmetnutim bombama u školama, kao i u ranijim slučajevima utvrđeno je da je reč o lažnim dojavama.

Stručnjaci kažu uvek treba biti oprezan.

Ovoga puta, lažne dojave o bombama, dolaze posle dva užasna zločina.

Kako to utiče na decu i društvo u celini?

Odgovore na ovo pitanje pronašli su u razgovoru gosti jutarnjeg programa Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije.

Dojave su bile veliki problem i pre ovih nesretnih događaja, započinje Karan.

- Mnogostruko jače je ovo opterećenje sada, nakon ovih tragedija. Zašto su opet izabrali škole? Zašto ponovo samo škole? Sad, ta psihoza treba da se održava, strah ljudi za decu da će biti ugrožena. Ovo je pravi psihološki rat, a svi hibridni napadi na Srbiju aktivirali su se istovremeno - kaže Karan.

Ljuban Karan, Vladimir KOkanović
foto: Kurir tv

"Srbija je premrežena agentima uticaja, koji se u ovakvim situacijama bude i prave državu nestabilnom", nastavlja Karan.

- Zatvaranje saobraćajnica, maltretiranje ljudi, a sada vidimo javljaju se i neki drugi. Srbija je premrežena agentima uticaja koji se bude i komplikuju stvar u državi i ljuljaju čamac. Temperatura straha treba da se održava sve vreme. Oni ne moraju uopšte biti vezani za strane službe, nego mogu biti vezani i za donatorske kuće preko kojih se dotura novac, a rečeno je da stiže veliki novac, da bi se u Srbiji nešto menjalo. Vidite, odjednom, oni koji su izašli iz politike, sada se ponovo vraćaju u politiku. Novac stiže da bi neko "unapredio" stanje. Radi se o tome da nekim strukturama ne odgovara trenutna vlast, i imamo unutar Srbije strukture, koje znaju da ne mogu izborima doći na vlast, nego silom, ali, opet uz inostranu pomoć. Treći faktor su kriminalni klanovi te grupe, kojima je predsednik objavio rat i oni su zainteresovani da aktuelna vlast ode! - rekao je Karan.

Kokanović obaveštava da su se nemile situacije desile i u mnogim školama u Sloveniji.

- U Ljubljani je došla anonimna pretnja da će se desiti sličan masakr kao i u Beogradu. Nakon toga u Mariboru u osnovnoj školi, došao je dečak sa spiskom đaka koje želi da likvidira. Škola je vrlo brzo reagovala, naravno pod uticajem ovog što se desilo. Mediji su revnosno izveštavali o ovoj situaciji, a cilj je bio da upozna i upozori društvo o tome da to može da se dogodi. Slovenija je podigla pažnju i bezbednost u svim školama - kaže Kokanović i napominje.

Ljuban Karan, Vladimir KOkanović
foto: Kurir tv

- Sve je to slično kao i u Srbiji. Možemo reći da je priprema za ovu situaciju obavljena već ranije. Tada su naše bezbednosne strukture videle da se ovde radi o pretnjama koje su stizale sa servera iz inostranstva! Vidim ovde veliku povezanost sa svim događajima koji su usledili. Uloga medija koja je ovde vrlo važna, pojedini, ne svi portali, jako neugodno su reagovali na sve ovo. Bilo je neprimereno izveštavanje sa protesta i to je grupacija N1. Portali koji su iz Hrvatske vređali državno rukovodstvo Srbije, zapravo blisko su povezane sa tom grupacijom. Definitvno i uveren sam, ovo je deo jednog hibridnog pritiska na državno rukovodstvo Srbije - upozorava Kokanović.

03:28

OVO JE HIBRIDNI PRITISAK NA DRŽAVNO RUKOVODSTVO SRBIJE Kakonović: Bezbednosne službe utvrdile da dojave stižu sa STRANIH SERVERA

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja