"NATO JE RAZOTKRIO SVOJU MAKRO STRATEGIJU NA KOSOVU" Šainović upozorio: KiM je jedino mesto u Evopi gde OVO MOGU DA IZVEDU
Foto: Shutterstock

KURIR TV

"NATO JE RAZOTKRIO SVOJU MAKRO STRATEGIJU NA KOSOVU" Šainović upozorio: KiM je jedino mesto u Evopi gde OVO MOGU DA IZVEDU

Politika -

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, Žozep Borelj, istakao je da je brza i potpuna primena svih sporazuma između Beograda i Prištine jedini put ka normalizaciji odnosa. Nakon sednice Saveta ministara spoljnih poslova EU, Borelj je naglasio da je neophodno prekinuti tenzije i obostrane provokacije, te da nedostatak konstruktivnosti treba ispraviti.

U isto vreme dok se ministri EU i šefovi diplomatija Zapadnog Balkana sastaju, u Prištini se održava međunarodna vojna vežba "Defender Europe 23", koju takođe podržavaju i Kosovske bezbednosne snage. Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije, Nemanja Starović, naglašava da je ova vežba u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i da nije tražena dozvola ni od Srbije ni od Kfora.

Nikola Šainović
foto: Kurir televizija

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade Jugoslavije, izneo je svoje mišljenje o međunarodnoj vojnoj vežbi "Defender Europe 23" u jutarnjem programu Kurir televizije.

Na pitanje voditeljke Olje Lazarević kako komentariše tu vežbu, imajući u vidu Rezoluciju 1244 i činjenicu da je Kfor jedina vojna snaga koja može legalno biti raspoređena na Kosovu i Metohiji, Šainović je izjavio:

- Ova masovna vežba pokazuje svrhu američkog prisustva na Kosovu. To je strategijski cilj da se masovne snage dovedu u ovaj deo Evrope kao zaleđe za istočne ratove. Oduvek sam se pitao gde će biti baza nakon završetka rata. Očekivao sam da bude na Prištinskom aerodromu, ali mi nije bilo jasno zašto je smeštena u Uroševcu. Kada su izgradili autoput od Prištine do Tetova i povezali Prištinski i Skopski aerodrom, postalo je očigledno da je Bondstil između ta dva aerodroma s mogućnošću smeštaja 10.000 vojnika i brzim prijemom mase od 25.000 ljudi - izjavio je Šainović i dodao:

02:21

NATO JE RAZOTKRIO SVOJU MAKRO STRATEGIJU NA KOSOVU! Šainović upozorio: KiM je jedino mesto u Evopi gde OVO MOGU DA IZVEDU

- To pokazuje vojno-strategijski cilj NATO-a i zašto im je stalo do Kosova. Jer retko ko u ovom delu Evrope može smestiti takvu koncentraciju snaga. Moguće je jedino u Albaniji kod Drača, ali ta oblast je okružena planinama i nije pogodna za vojne operacije. Kosovo se, kako oni kažu, nalazi u 'prijateljskom okruženju' albanskog stanovništva. Iz svega toga vidimo celu makro-strategiju NATO-a na jednom primeru.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track