"TUŽAN JE REČNIK OPOZICIJE" Sagovornici Kurir TV: Na vlast se ne dolazi šetnjom, Srbija nije toliko bogata da STALNO IMA IZBORE
Miroslav Španović i Aleksandar Gajović, Foto: Kurir TV, Nemanja Nikolić

skupština

"TUŽAN JE REČNIK OPOZICIJE" Sagovornici Kurir TV: Na vlast se ne dolazi šetnjom, Srbija nije toliko bogata da STALNO IMA IZBORE

Politika -

Sednica Skupštine Srbije na kojoj se razmatra izveštaj Vlade Srbije o bezbednosnoj situacjii nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i na području Mladenovca i Smedereva biće nastavljena danas.

Skupština Srbije, Skupština, skandal, incident, Aleksandar Vučić, opozicija
foto: RTS 2 Printscreen

Pukovnik u penziji Miroslav Španović i Aleksandar Gajović, novinar i publicista, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja razgovarali su o sednici koja se održala 23.5.2023. godine u Beogradu.

Aleksandar Gajović
foto: Kurri tv

Gajović se osvrnuo na "burne" događaje sa sednice.

- Tužno je bilo. Ta dešavanja nisu ohrabrujuća za događaj koji nas očekuje prekosutra. Očito je da je deo opozicije stao čvrsto na stanovištu oko onog što proklamuju, a moje mišljenje je da to što oni žele i uslove koje su postavili realizovaće samo dolaskom na vlast, a na vlast se dolazi izborima, a ne šetnjom - rekao je.

Najviše mu je zasmetao rečnik korišćen u Skupštini.

- Taj vokabular je stvar političke kulture. Kad pogledam druga zasedanja u drugim državama i u najvišim institucijama, žao mi je što ta atmosfera, kultura, taj red, taj način obraćanja nije i kod nas. Kod nas stvaraju jako lošu sliku i pometnju i tenziju u društvu. Mislim da nema dovoljno jezičke kulture da bi došli do rešenja - smatra Gajović.

Španović je dao svoje mišljenje o istom predmetu.

- Čak i svetske novine koje nama nisu naklonjene javljaju kako se vlada Srbije daleko bolje snašla nego mnoge zemlje u Evropi. Nalazimo se u žalosti 40 dana, prema pravoslavlju. Izjavljujem saočešće celoj Srbiji! Nisam mogao da shvatim da se nama u Skupštini nalaze onakvi ljudi! Mi više nemamo intelektualno plemstvo, ljude koji rade na sebi! Sve se može reći i mnogo ubedljivije lepim rečima! Ono je juče strašno što smo čuli i gledali! - rekao je Španović.

Miroslav Španović
foto: Kurri tv

Kao činjenicu naveo je sledeće:

- Imam osećaj da smo svi u ovom zajedno. Činjenica je da je ubica iz Mladenovca bolesno iskompleksirano dete i on je morao biti ranije uhapšen! Ovo je jedina zamerka našem sistemu - istakao je.

06:30

DEMOKRATIJA ĆE POVESTI SAMA SEBE Španović: On je bio PRVA ŽRTVA, sve vodi ka tome da u Srbiji više ne postoji plemstvo!

Španović smatra da izbori neće bitno izmeniti situaciju u Srbiji.

- Umorni smo od izbora. Šta sad? Opet izbori? Ova zemlja nije prebogata da bi rasipala novac. Mislim da izbori neće doneti drugačije rezultate, posebno što se razmatra da se cenzus podigne. Da vidimo ko će onda da uđe. Pozicija i vlast je izašla u susret opoziciji, upravo smanjenim cenzusom. Država je mnogo uradila, ovim razoružavanjem, a nigde nije bilo prisile i pretnje - rekao je Gajović.

Španović je podsetio na stara predviđanja Sokrata, o demokratiji.

- Demokratiju spominjemo kroz Sokrata, koji je prva žrtva demokratije. On je rekao da će doći do toga da će demokratija pojesti sama sebe. Rekao je da će siromašni početi da otimaju i napadaju bogate. Žene će želeti da budu kao muškarci. Mladi će prestati da poštuju starije... Šta se sad dešava? Najveće ostvarenje demokratije su izbori. Vama se ponudi najviši oblik demokratije, a vi kažete da nećete - kazao je Španović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track