"BEZBEDNOST I SIGURNOST: SUSEDE NAORUŽAVA NATO, A ŠTA JE SA SRBIJOM?" Karan: Ovo je ozbiljna pretnja i vojna provokacija!
Ljuban Karan i Miroslav Bjegović, Foto: Kurir TV, Shutterstock

vojne vežbe u pljevljima i na kim

"BEZBEDNOST I SIGURNOST: SUSEDE NAORUŽAVA NATO, A ŠTA JE SA SRBIJOM?" Karan: Ovo je ozbiljna pretnja i vojna provokacija!

Politika -

U Pljevljima je počela vojna vežba "Immediate Response" koja okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Sjedinjenih Država, uključujući i štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske.

Načelnik Generalštaba crnogorske vojske Zoran Lazarević je u ponedeljak na otvaranju vežbe rekao da crnogorska vojska, uz NATO saveznike, nastavlja da uvežbava kompleksne radnje i da ulaže u razvoj borbenih jedinica kako bi garantovala sigurnost građana i doprinosila odbrambenim kapacitetima Alijanse.

Pripadnici crnogorske i američke vojske će naredne dve nedelje jačati interoperabilnost kroz uvežbavanje kopnenih operacija, koje između ostalog obuhvataju izvođenje složenih borbenih sadržaja u planinskom ratovanju. Inače, vojna vežba u Crnoj Gori je deo velike međunarodne vežbe koju predvodi SAD pod nazivom “DefenderEurope23“, na kojoj oko 24.000 vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u cilju jačanja sposobnosti za brz, zajednički odgovor na sigurnosne prijetnje.

U međuvremenu, Srbija je potpuno razoružana, radi "bezbednosti".

Prof dr. Miroslav Bjegović,profesor bezbednosti i Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji dali su mišljenje povodom ovih dešavanja u Pljevljima.

Ljuban Karan
foto: Kurir tv

Karan je istakao najinteresantniji deo, prema njegovom mišljenju.

- Zašto baš na Kosovu i Metohiji? Oni se obučavaju od eventualne agresije? Na koga ako su oni okruženi članicama NATO-a. Isuviše je govoriti kako bi Srbija mogla bit iagresivna na njenoj teritoriji, koji joj se priznaje, a sa druge strane Srbija sa svojim bezbednosnim snagama po rezoluciji 1244 može da stupi na svoju teritoriji u slučaju potrebe zaštite svog naroda na Kosmetu - kaže Bjegović i ističe ono najopasnije:

Miroslav Bjegović
foto: Kurir tv

- Kakva god da je to vojska ona će se, verovatno naći u sastavu NATO , što je za nas pretnja. Imali bismo sukob sa NATO alijansom u slučaju bilo kakve pretnje - rekao je.

07:00

BEZBEDNOST I SIGURNOST: SUSEDE NAORUŽAVA NATO, A SRBIJA RAZORUŽANA! Karan: Ovo je ozbiljna pretnja i vojna provokacija Srbije!

Karan smatra strategiju koja je planirana od strane SAD strategijom konvergacije.

- Šest profesora napravilo je ovu strategiju da Kosovo uđe u međunarodne institucije kojom će dovesti Srbiju u situaciju da ona pregovara sa nekakvom članicom NATO pakta. Kompletna njena šema je prilagođena dešavanjima na KiM, nije vežba prilagođena vežbi, nego je Kurtijevo ponašanje prilagođeno ovoj vežbi. To je ozbiljna pretnja za Srbiju. Ko učestvuje u toj vežbi? Albanske, Hrvatske,Turske i Severne Makedonije! To je ozbiljna pretnja i vojna provokacija Srbije! Ne odlučuje ove države o tome, o tome odlučuju, zna se ko i NATO generali ovde dolaze da rukovode vežbom - rekao je, dopunivši:

Ovo je neprijatno iznenađenje za sve nas, uključujući i izbore na KiM!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track