PORUKA AMERIČKOG SENATORA: Kris Marfi: Formiranje ZSO ne treba da se čeka još godinu dana!
Foto: Nenad Kostić

KURIR NA KONFERENCIJI U AMBASADI SAD

PORUKA AMERIČKOG SENATORA: Kris Marfi: Formiranje ZSO ne treba da se čeka još godinu dana!

Politika -

Američki senator Kris Marfi, koji zajedno s kolegom Garijem Pitersom iz Mičigena od 24. do 26. maja boravi u Beogradu, poručio je na konferenciji za medije u Ambasadi SAD, odgovarajući na pitanja Kurira i ostalih domaćih medija, da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji ne treba da potraje još godinu dana.

- I Priština i Srbija treba da ispune svoje obaveze u narednih godinu dana - rekao je Marfi.

Partnerstvo

On je kazao i da će - ako se formira ZSO i ako Srbija prihvati kosovska dokumenta - teško dolaziti do eskalacije zbog pitanja poput registarskih tablica.

Marfi se zahvalio ambasadoru SAD Kristoferu Hilu i timu na dobrodošlici.

- Drago mu je što sam opet ovde, volim da delim iskustva u Beogradu. SAD i Srbija imaju dobar odnos i nastaviće da ga grade. Ekonomsko partnerstvo se pojačava - poručio je Marfi.

Kris Marfi, Američka Ambasada, Konferencija, Senator, Senator Kris Marfi
foto: Nenad Kostić

Senator se dotakao i rusko-ukrajinskog sukoba, te govorio o sankcijama i očekivanjima te zemlje kad je reč o Srbiji. On je kazao da Amerika želi da se Srbija pridruži SAD i Evropi u sankcijama prema Ruskoj Federaciji.

- Ono što je Rusija učinila je neprihvatljivo. Odlučili su da targetiraju decu, civile, domove. To se prelilo na ceo svet i pokušaćemo da preduzmemo sve da sukob ne eskalira. Poštujem Vučićevu odluku da ne želi da uvede sankcije, ali nadam se da je budućnost Srbije sa EU i da je povezana sa SAD - rekao je Marfi.

O masakru

Senator je govorio i o stravičnom masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Kazao je da je bio u toj školi i položio cveće, kao i da se nada da će Srbija odsad drugačije reagovati na masovne pucnjave.

- Smatram da bi samo određeni ljudi trebalo da imaju pristup oružju, treba pričati o tome izvan zakona, i treba prestati s veličanjem nasilja - rekao je Marfi.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:27

RADI SE O POKUŠAJU POLITIČKE PREVARE! Milovan Drecun o Kurtijevom odbijanju nacrta ZSO: To su ćorava posla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track