PREDSEDAVAJUĆI OEBS ZAVRŠIO POSETU BEOGRADU: Ostajemo posvećeni pružanju podrške regionu i šire
Foto: OEBS

PREDSEDAVAJUĆI OEBS ZAVRŠIO POSETU BEOGRADU: Ostajemo posvećeni pružanju podrške regionu i šire

Politika -

Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, završio je dvodnevnu posetu Beogradu.

Predsedavajući Osmani se u Beogradu sastao sa premijerkom Anom Brnabić i prvim potpredsednikom Vlade zaduženim za spoljnu politiku i bezbednost i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Oni su razgovarali o trenutnoj političkoj klimi i napretku zemlje u reformama koje se odnose na demokratizaciju, bezbednost, medije, vladavinu prava i ljudska prava. Predsedavajući Osmani ponovo je potvrdio snažnu posvećenost OEBS-a partnerstvu sa Srbijom i nastavku angažovanja u regionu.

"U Jugoistočnoj Evropi imamo zajedničke izazove: pomirenje i izgradnju poverenja, borbu protiv korupcije i klimatskih promena. Ovo su tri glavna prioriteta za naš region,“ istakao je Osmani.

OEBS ostaje posvećen pružanju podrške regionu i šire u rešavanju naših zajedničkih izazova ka izgradnji bolje budućnosti.

Predsedavajući je razgovarao i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem o radu Skupštine u oblasti uključivanja mladih, etike, rodne ravnopravnosti i pitanja životne sredine. Sa šeficom delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Osmani je razgovarao o načinima za dalje jačanje saradnje između Srbije i Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Predsedavajući Osmani održao je zajednički sastanak sa ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislavom Žigmanovim, v.d. direktorkom Službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Danijelom Nenadić i predsednikom Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine i koordinacije saveta nacionalnih manjina, Borčetom Veličkovskim. Oni su razgovarali o radu Srbije u oblasti ljudskih i manjinskih prava, kao i o izradi Strategije praćenja i unapređenja ljudskih prava.

"Moto predsedavanja OEBS-om 2023. godine je: 'Reč je o ljudima'. Ovo je ključni pokretač svega što radimo kao predsedavajući i odražava značaj koji pridajemo ljudskim pravima i društvenoj koheziji kao delu puta ka poboljšanju naših društava,“ istakao je predsedavajući Osmani.

Osmani se sastao sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Janom Bratuom i osobljem Misije, kako bi razgovarali o uspesima Misije i aktivnostima koje se trenutno se sprovode. Takođe je imao priliku da se sastane sa pripadnicama/cima policije i pripadnicama/cima nacionalnih manjina koje/i su na obuci u organizaciji Misije u okviru podrške Mreži žena u policiji Republike Srbije i Policijskoj asocijaciji Evrospki policajci nacionalnih manjina – Europe Police.

Tokom posete Bujanovcu, Osmani je učestvovao u razgovoru za okruglim stolom sa civilnim društvom na temu mladih i bezbednosti u multietničkim opštinama u južnoj Srbiji.

„Računajte na nas za podršku glasovima mladih i omladinskim inicijativama koje neguju dijalog i solidarnost sa mlađim generacijama,“ dodato je Osmani. „Ovi napori imaju značajan uticaj na živote ljudi i pokreću nas ka održivijem, sigurnijem i stabilnijem regionu.”

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track