PRIŠTINA BEZ SAGLASNOSTI ZEMALJA KVINTE NASILNO UPALA U ZGRADE OPŠTINA: Hitno reagovala Amerika posle nasilja na severu Kosmeta
Foto: Printscreen/Kosovo onlajn

OBAVESTILI IH TEK PRE NEKOLIKO SATI

PRIŠTINA BEZ SAGLASNOSTI ZEMALJA KVINTE NASILNO UPALA U ZGRADE OPŠTINA: Hitno reagovala Amerika posle nasilja na severu Kosmeta

Politika -

Sirene za uzbunu danas su se oglasile u četiri opštine na severu Kosova , a kako piše "Albanijan post", tzv. Vlada Kosova je nekoliko sati ranije o nameri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku obavestila i zemlje Kvinte.

Za pomenutu akciju, kako navodi "Albanijan post", nisu dobili saglasnost od SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

Međutim, oni su uprkos tome odlučili da nastave sa planom.

Osuda Amerike

Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su današnju akciju kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

- Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti - napisao je na Tviteru ambasador SAD U Prištini Džefri Hovenijer.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil retvitovao je ovaj post.

Kosovska policija je šok bombama i suzavcem rasterala okupljene Srbe ispred zgrade opštine u Zvečanu, a da bi nakon toga upala i u zgradu opštine u Zubin Potoku.

Podsetimo, američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, izjavio je pre nekoliko dana, pre nego što su gradonačelnici položili zakletvu, da SAD ne smatraju dobrom idejom da se silom uđe u opštinske zgrade.

Hovenijer je, posle sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem, rekao da treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu KiM, prenela je "Koha ditore".

(Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track