BIZARNO: Samo u Srbiji vlast nudi izbore, a deo opozicija okleva
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

POLITIKA

BIZARNO: Samo u Srbiji vlast nudi izbore, a deo opozicija okleva

Politika -

Vučićevi protivnici ne žele na birališta jer nisu sigurni kakve bi rezultate ostvarili, dok SNS deluje samopouzdano i pritom želi da smiri situaciju nuđenjem dijaloga i izlaska na glasanje, ocenjuje za Kurir analitičar Branko Radun

Srbija se, po svemu sudeći, trenutno nalazi u bezizlaznoj situaciji - vlast nudi izbore, što deo opozicija prihvata, ali uz uslov da prethodno budu ispunjeni svi njeni zahtevi. Jedini izlaz je, smatraju analitičari, da se uz dijalog dođe do kompromisnog dogovora ili će, kažu, predstavnici dela opozicije šetati još godinama.

Gostujući u emisiji "Hit tvit" na Pinku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovio da će se, bude li ispunjena većina zahteva opozicije, a protesti budu nastavljeni, ići na izbore, a opoziciji je poručio da može na njih izađe ili da ih bojkotuje.

- Dok ja odlučujem o tome, a to je još četiri godine dok sam predsednik države, prelazne vlade neće biti, osim ako budem ubijen ili umrem prirodnom smrću. Ne postoji ta sila na svetu da me natera da potpišem akt o prelaznoj vladi - istakao je Vučić i ponovio da Bratislav Gašić neće biti smenjen u Skupštini.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Nužan kompromis

Politički analitičar Branko Radun za Kurir kaže da smo došli u vrlo čudnu situaciju da opozicija ne želi izbore, ali ni dijalog.

- U političkom životu država je ta koja izbegava izbore, dok ih opozicija traži kako bi na njima pokušala da pobedi ili oslabi vlast. Sada pak deo opozicije ne želi na izbore jer nije baš siguran u rezultat ili smatra da on ne bi bio baš tako dobar, dok vlast deluje samopouzdano i pritom želi i da smiri situaciju nuđenjem izbora i dijaloga. Problem je što opozicija neće ili neki ne smeju da idu na razgovor s predsednikom Srbije - kazao je Radun.

On objašnjava i da je stvorena takva klima u opoziciji da bi onaj ko ode na razgovore s Vučićem bio proglašen za izdajicu.

Branko Radun
foto: Kurir Televizija

- To je jako loša situacija za društvo i političku scenu. Neki možda i misle da je s protestima opozicija ojačala i da može da prisili vlast na neke veće ustupke, ali mislim da obe strane treba da idu na kompromis. Takođe, pitanje je i s kim se pregovara jer protesti nisu opozicioni, već su nastali kao građanski, ali deo opozicije je pokušao i u dobroj meri uspeo da ih preuzme. Jednostavno, vlast treba da insistira da se artikuliše jedna lista zahteva opozicije i izvuku stvari na čistinu - konstatovao je Radun.

Biće još šetnje

Da bi predstavnici opozicije trebalo da budu pragmatičniji u svojim zahtevima, smatra i politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Ako bi dosledno povukli zaključke iz oba stava, stava vlasti i stava opozicije, sledi sledeće: opozicija će šetati još dve i po, tri godine, osim ukoliko se ne uvede nešto pragmatičnosti u njihove zahteve - jasan je on.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir TV, Nebojša Mandić, Ilustracija

S druge strane, deo opozicije insistira na ispunjenju apsolutno svih iznetih zahteva i bez toga, kažu, neće izbore.

- Redosled poteza treba da bude sledeći: prvo ostavka Vlade Srbije, potom okrugli sto vlasti i opozicije na kom bi se zajednički dogovorili kad su i koji izbori, kad će biti formirana prelazna, tehnička vlada, koja bi oslobodila medije i garantovala poštene izbore - rekao je juče za Kurir lider Dveri Boško Obradović.

Gostujući na N1, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas naglasio je da s Vučićem neće biti pregovora sve dok ne ispuni zahteve koji su izneti na protestima.

Premijerka Brnabić Ne može sa ulice da se kadrira Vlada

Govoreći o zahtevima s protesta "Srbija protiv nasilja" za smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, premijerka Ana Brnabić je istakla da ona ne beži od političke odgovornosti, a da to znači - ostavka cele vlade i novi izbori.

- Ili da predsednik, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, da mandat za formiranje vlade nekom drugom. Nema razloga za prelaznu vladu. Čemu prelazna vlada? To se nikad neće desiti - naglasila je ona.

Brnabićeva je istakla da ne može neko sa ulice da "kadrira u Vladi".

- Hoćete da izađete na ulicu, pa ćete da mi kažete ko će da bude ministar u mojoj vladi? Niste zadovoljni jednim ministrom, sve u redu, otići će cela vlada - kazala je Brnabićeva i konstatovala da se svaka kriza rešava dijalogom.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track