ŠTA ZNAČI SARADNJA SA NATO KROZ VOJNU VEŽBU 'PLATINASTI VUK'? Vlade Radulović za Kurir TV: Postoji mnogo širi aspekt priče (VIDEO)
Vlade Radulović, Foto: Shutterstock, Kurir TV

vojska srbije

ŠTA ZNAČI SARADNJA SA NATO KROZ VOJNU VEŽBU 'PLATINASTI VUK'? Vlade Radulović za Kurir TV: Postoji mnogo širi aspekt priče (VIDEO)

Politika -

Vlade Radulović, vojni stručnjak protumačio je dešavanja na KiM i raspoređivanje vojnih snaga Srbije duž administrativne linije sa KiM za gledaoce jutarnjeg programa Kurir TV.

Započeo je razgovor iz pitanja šta zapravo podrazumeva podizanje borbene gotovosti vojske.

- Ovo nije prvi put, imali smo to u nekoliko navrata u skladu sa svim što se dešava i informacijama koje državni vrh ima. Ova mera je bila na neki način očekivana. Ovo što se dešava imate predviđeno u zakonu o odbrani. Sa druge strane ona je sa sobom povukla poteze koje smo očekivali, a koji se neće desiti. Na Pešteru traje zajednička vežba, deo snaga je lociran na samoj administrativnoj liniji, ali ne bih da ja to govorim - rekao je Radulović.

On smatra da država preduzima sve što treba kada je reč o vojnim vežbama.

- Bilo je prostora za diskusiju da nije dobro tako često dizati borbenu gotovost. Postoji problem kada se često tako radi, jer se onda desi ona priča o vuku... Ono što preduzimaju pripadnici naših vojnih snaga u skladu sa svim dokumentima koji postoje u našim oružanim snagama. Morate vežbati i jedno i drugo. I odbranu i napad. Situacija može biti da ćemo možda morati da užemo na KIM i da zaštitimo srpski narod i suverenitet teritorije Srbije, međutim kada imate to u vidu, oni su znači imali neke informacije, i sada se oni uvežbavaju da to urade, e sad da neko ne bi upirao prst u nas, ja nerado volim da komentarišem vojne vežbe... Kao što informatičari, doktori, kao što svi vežbaju, tako i mi vežbamo - rekao je Radulović.

Vlade Radulović
foto: Kurir tv

Prokomentarisao je vojnu vežbu "platinasti vuk" koju će srpska vojska praktikovati u saradnji sa NATO alijansom.

- Nisam pobornik toga da, iz emotivnog, ili političkog, ili geopolitičkog ugla, da komentarišem ovo, nego mislim da je ova vežba važna. Godinama unazad je postojao stav određenih krugova da ne treba vežbati sa zemljama članicama NATO. Meni je jako bitno, u svom poslu da vidim, kada radim, kako moje kolege rade, kako se vade iz nekih problematičnih situacija, ne zato što je meni to interesantno, jer sutra ako se nađem u nekom "poslu" da znam šta mogu da očekujem, iz tog razloga ja sam za to da se vežba. Ta iskustva su neprocenjiva za vaše oružane snage - kazao je Radulović.

04:01

VOJNE VEŽBE SRBIJA

Ova vežba je, kako kaže Radulović izuzetak i ne vodi ka tome da Srbija bude članica NATO.

- Ne gledam ovo kao korak bliže NATO, mi smo i deklarativno daleko od tog članstva i poštujem stav javnosti, a to je da smo protiv članstva. Dileme nema, ako nemamo da kupimo najbolje i najsavremenije, ali ćemo kupiti ono što imamo... Nije tu stvar u parama i opremanju, nije ni o finansijskom aspektu, ali postoji i to šta ćemo sa sistemom nagrađivanja i napredovanja i postoji širi aspekt. Imao sam prilike da uživam blagodeti vojnih odmarališta i postoji dosta prostora gde bi pripadnicima oružanih snaga mogao da se uloži i u taj segment, a ne samo kada su parade i prikaz. DA se ugled i status pripadnika oružanih snaga pojača. Ja volim kada vidim čoveka u uniformi na ulici, a i treba narodu malo više približiti vojsku - rekao je Radulović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track