AMERIKANCI ĆE MNOGO OŠTRIJE I EFIKASNIJE PRITISNUTI PRIŠTINU! Boško Jakšić o reakciji SAD na Kurtijevo nasilje na KiM
Foto: Zorana Jevtić

rampa vašingtona

AMERIKANCI ĆE MNOGO OŠTRIJE I EFIKASNIJE PRITISNUTI PRIŠTINU! Boško Jakšić o reakciji SAD na Kurtijevo nasilje na KiM

Politika -

Posle nasilnog pokušaja instaliranja novih gradonačelnika u opštine na severu Kosova i Metohije sa srpskom većinom, Priština je doživela do sada najjači udarac od Sjedinjenih Američkih Država. Pale su prve sankcije protiv vlasti Aljbina Kurtija i Kosovo je kažnjeno obustavljanjem zajedničke vojne vežbe sa Natom, a spekuliše se da su SAD zabranile i sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže za Kurir da je nikad viđena reakcija Amerike prema Prištini najava i znatno oštrijeg pritiska na kosovske vlasti.

- Vašington se nikada do sad nije obraćao Prištini sa ovakvom oštrinom, a još je važnije da je identifikovao Kurtija kao isključivog krivca za eskalaciju. Do sada smo najčešće imali izjave da se pozivaju obe strane i slično. Ovoga puta je i državni sekretar Entoni Blinken jasno osudio odluku prištinskih vlasti i nasilni upad u opštine. Na osnovu toga može da se zaključi da će Amerikanci mnogo oštrije i efikasnije pritisnuti vlasti u Prištini da se prvo razreši ova tenzija, da se stvari vrate u normalu - ocenjuje naš sagovornik.

Jakšić smatra da će se zatim ići na to da se stvari oko Kfora, kosovskih specijalaca i srpskih vojnika na administrativnoj liniji prebaci na političare.

Entoni Blinken
foto: John Edleson/Pool via AP

- Onda će od njih zavisiti sa koliko će umešnosti uspeti da prisile i Vučića i Kurtija da nastave dijalog. Jer, videli smo da je Srpska lista predlagala privremeni prekid dijaloga. Ukoliko ova efikasnost i pojačan pritisak budu ugrađeni u politički dijalog, onda ima šansi za njegov uspeh. Zbog preterane tolerancije Zapad snosi odgovornost za ovo što se dogodilo. Jer, Zapad je istolerisao greške koje su pravili i Vučić i Kurti - kršenje evropskog plana. Nadam se da su sada izvukli pouku iz toga i da nulta tolerancija mora da postoji - naglašava Boško Jakšić.

Komentarišući uvođenje stranog protektorata, što je takođe bila jedna od pretnji Amerike upućena Kosovu, Jakšić kaže da taj protektorat već postoji:

- Ta pretnja suštinski ne znači ništa, jer je to u krajnjoj liniji situacija na terenu. Samo retorički zvuči ozbiljnije, a u praksi.

Naš sagovornik potvrđuje da Kurti nikako nije omiljen u američkim krugovima i podseća da su Amerikanci već jedanput demonstrirali da mogu da ga smene.

Aljbin Kurti
foto: EPA/Valdrin Xhemaj

- I ranije sam čuo od američkih diplomata da ih je Kurti veoma nervirao. Njegova tvrdoglavost je i te kako iritirala Vašington. Pomalo je neobjašnjivo Kurtijevo kockanje sa sopstvenom političkom budućnošću. Jer njega su Amerikanci već jedanput vrlo efikasno smenili. Nemam objašnjenje za to što se on ovako tvrdo i beskompromisno igra oko ZSO, jer tako najdirektnije ugrožava svoju političku budućnost. Sada ćemo videti kako će reagovati na povećan stepen pritiska. Mislim da će sada malo spustiti loptu i shvatiti da ne može stalno da igra na istu kartu da je Kosovo demokratija a da je s druge strane proruska Srbija i njena fašistička vlast - zaključuje Boško Jakšić.

Kurir.rs

Bonus video:

00:29

Protest Srba ispred zgrade opštine Zvečan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track