OGLASIO SE PETAR PETKOVIĆ O ODREĐIVANJU PRITVORA DVOJICI SRBA: "Pritvor nedužnima, na slobodi zlikovci koji pucaju u leđa Srbima"
Foto: Beta Milos Miskov

OGLASIO SE PETAR PETKOVIĆ O ODREĐIVANJU PRITVORA DVOJICI SRBA: "Pritvor nedužnima, na slobodi zlikovci koji pucaju u leđa Srbima"

Politika -

Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je KFOR nasumično i neosnovano zadržao, a potom i predao Kurtijevoj zločinačkoj policiji, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

On je istakao da su Petrović i Obrenović utamničeni bez ikakvih dokaza da su učestvovali u bilo kakvom krivičnom delu, a jedina krivica je što nose srpsko ime i prezime, i to je jasan pokušaj zastrašivanja i pretnja svakom Srbinu na KiM.

Petković je istakao da je Obrenović, povrh svega, kako je potvrdio njegov branilac, i divljački prebijen od strane Kurtijeve policije, a deo odgovornosti za to snose i oni koji su ga predali na milost i nemilost zlikovcima.

"Ovom suluduom odlukom politički instruisanog pravosuđa Kurti nastavlja da prkosi i tera inat međunarodnoj zajednici, koja od njega jasno zahteva da deeskalira situaciju i da prestane da sprovodi nasilje na severu KiM. Sa druge strane, zlikovac u policijskoj uniformi koji je hladnokrvno iz automatske puške ustrelio u leđa golorukog Srbina Dragišu Galjka šeta slobodno, valjda da bi imao još neku priliku da puca u Srbe, jer Kurtijevi sudovi, čak i kad reaguju u sličnim situacijama, tradicionalno tretiraju pokušaje ubistva Srba blaže nego komunalne prekršaje", naveo je Petković.

Srpska lista najoštrije osudila određivanje pritvora

Srpska lista najoštrije osuđuju nelegalnu i neosnovanu odluku Kurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se ne slažu sa planom Aljbina Kurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od našeg naroda.

Radoš Petrović i Dušan Obrenović su mirno izražavali svoj protest protiv okupacije opštinske zgrade u Zvečanu, i nastojali da smire situaciju na terenu, ali očigledno da su njihova srpska imena sasvim dovoljna da budu u kosovskim kazamatima.

Podsećanja radi, Albanski specijalci koji su pucali Srbima u leđa, i pokušali da ubiju Stefana i Miloša Stojanovića, Milana Jovanovića i Miljana Delevića su pušteni u kućni pritvor. I pored svih dokaza o krivici.

I pored poziva međunarodnih prestavnika da se smanje tenzije, Kurti je ovom odlukom o pritvoru pokazao da želi da po svaku cenu podigne tenzije i izaziva probleme.

Zbog ove sramne odluke o pritvoru, podignute su tenzije na severu Kosova i Metohije i nezadovoljstvo građana jer je našim građanima neshvatljivo da neko može bez ikakve krivice biti iza rešetaka, zato će to biti dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se Radoš i Dušan puste na slobodu i vrate svojim porodicama

Ukazao je da ponašanje Kurtijeve policije i njegovog inkvizitorskog pravosuđa nastavlja da nas udaljava od svakog pokušaja normalizacije odnosa i potvrđuje rešenost Prištine da u eskalaciji ide do kraja, ne mareći za zdravlje i živote ljudi.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track