KURTI OPET VREĐAO KOSOVSKE SRBE! Izneo 2 uslova za nove izobre: Prvo da se ukloni nasilna rulja ispred zgrada opština
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia, AP Olivier Matthys

KURTI OPET VREĐAO KOSOVSKE SRBE! Izneo 2 uslova za nove izobre: Prvo da se ukloni nasilna rulja ispred zgrada opština

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarao je juče sa više američkih zvaničnika, posle čega je na Tviteru pisao o mogućnosti održavanja novih izbora na severu Kosova i Metohije.

Kurti je u četvrtak uveče objavio na Tviteru da je razgovarao sa američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šejhin, kojima je zahvalio na podršci Kosovu.

"Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskog sporazuma su put ka deeskalaciji do održavanja novih izbora", naveo je Kurti.

On je nove izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije spomenuo i u prethodnom tvitu, u kojem je naveo da je telefonom razgovarao sa zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Fajnerom.

"Zahvalio sam mu se zbog poziva i obavezao se da ću raditi na smirivanju situacije", napisao je Kurti i dodao da hitan prekid nasilja "koje sponzoriše Beograd" mora da prethodi novim izborima.

Podsetimo, Francuska i Nemačka pozvale su Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je juče francuski predsednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žozep Borelj održali sa predsednicima Srbije i tzv. Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske političke zajednice u Moldaviji.

I Borelj je poručio sinoć da su u razgovorima sa predsednikom Vučićem i predsednicom lažne države Kosovo Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Unijom.

(Kurir.rs/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track