SRAMNE OPTUŽBE! KURTI IZAZVAO HAOS NA SEVERU KIM PA OPTUŽIO BEOGRAD: Eskalacija je planirana i dobro organizovana
Foto: AP Michael Sohn

SRAMNE OPTUŽBE! KURTI IZAZVAO HAOS NA SEVERU KIM PA OPTUŽIO BEOGRAD: Eskalacija je planirana i dobro organizovana

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na sednici skupštine na kojoj se raspravlja o situaciji na severu, rekao je danas da postoji dovoljno snimaka koji dokazuju da je eskalacija situacije 29. maja bila organizovana, dobro isplanirana i da je imala autora i da je to Beograd, prenosi Gazeta ekspres.

On je poslanicima ispričao svoju verziju "hronologije" događaja na severu, koja je, po njemu, važna jer pokazuje da su kosovske institucije izvršile svoje dužnosti. Kako je naveo, 29. maja se "dobar deo kriminalnih grupa vratio organizovano da bi eskalirao situaciju".

"Postupili smo u skladu sa Ustavom i interesima Kosova. I mislim da hronologija događaja pokazuje da nije bilo samo konsultacija, već i koordinacije sa međunarodnim partnerima. Nije bilo iznenađenja jer je to bio proces sa mnogo karika, a poslednja karika je bila da gradonačelnik odlazi na svoje radno mesto", rekao je Kurti, prenosi Reporteri.

Naveo je da je "udruživanje" novih gradonačelnika sa specijalnim snagama bila procena bezbednosnih institucija.

"Narednih dana se pokazalo da su bili u pravu. Da nije tako, imali bismo gradonačelnike koji su na udaru te kriminalne bande. Napad je bio smišljen i zahtevao je izgovor. Prisustvo Kosovske policije nema potrebe nazivati nasilnim ulaskom u zgradu, jer se radi o zgradi Kosovo. Nije bilo razloga za nasilni ulazak u zgradu", kazao je Kurti.

Srpska lista, kako je rekao, napustila je institucije na severu i parlament, optuživši ih da dolaze samo "kada treba da potpišu da bi primili plate".

On je naveo da vlada koju predvodi veruje u trajno prijateljstvo sa SAD i Evropskom unijom, dodajući da pristup Kosovu i Srbiji ne može da bude isti.

"Srbija je autokratska zemlja, nije demokratska", naveo je Kurti.

(Kurir.rs/Kosovo online/Gazeta Express)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track