EVROPSKA UNIJA: Hitno vratiti mir na severu KiM, u protivnom biće negativnih posledica
Foto: Shutterstock

saopštenje

EVROPSKA UNIJA: Hitno vratiti mir na severu KiM, u protivnom biće negativnih posledica

Politika -

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilne akte protiv građana, trupa KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i medija na severu Kosova i Metohije.

Nasilje se moglo izbeći i mora se izbeći u budućnosti, navedeno je u saopštenju koje je u ime 27 zemalja članica izdao visoki predstavnik Žozep Borelj.

Iz Evropske unije ističu da stoje iza misije KFOR-a i misije EULEKS-a u ispunjavanju njihovih mandata.

"Pozivamo Prištinu i Beograd da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija", piše u saopštenju.

Ističu da hitno treba vratiti mir. "Evropska unija je spremna da sprovede odlučne mere. Neuspeh deeskalacije tenzija dovešće do negativnih posledica", istaknuto je u saopštenju.

Naglašavaju da očekuju da Priština odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije.

"Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima", piše u saopštenju.

Iz Unije izražavaju zabrinutost i zbog podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije. "Evropska unija očekuje i od Prištine i od Beograda da se ponašaju odgovorno i odmah se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa. To uključuje i početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova", navedeno je u saopštenju Evropske unije.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track