DOĐI DA MI ZAVALIŠ ŠAMAR: Opet BURNO u Skupštini, poslanici vlasti i opozicije optuživali jedni druge za lošu atmosferu u društvu
Foto: Nemanja Nikolić

nastavak sednice

DOĐI DA MI ZAVALIŠ ŠAMAR: Opet BURNO u Skupštini, poslanici vlasti i opozicije optuživali jedni druge za lošu atmosferu u društvu

Politika -

Rasprava o formiranju Anketnog odbora, koji treba da utvrdi okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Srbiji, nastavljena je danas u Skupštini Srbije, ali su poslanici mnogo više raspravljali o tome ko je kriv za atmosferu u društvu, o protestima, o aferama, o tome ko pominje čiju decu, nego o Anketnom odboru koji je bio na dnevnom redu.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da "sistem nije zakazao, jer sistem ne postoji".

- Da imamo sistem, imali bismo uređenu državu, u kojoj ne bismo morali da imamo protest, jer bi podneli ostavke oni koji su odgovorni. Njih ne bi bilo, da ima sistema, ne bi nam se sve ovo dešavalo - rekao je Lutovac.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov u jednom delu rasprave pozvao je Lutovca da "dođe da mu zavali šamar, kako mu je pretio", na šta je Lutovac odgovoro da neće "jer poštuje ovaj dom".

Jovanov je imao burnu polemiku i sa Radomirom Lazovićem, šefom poslaničke grupe "Zeleno levi klub", koji je u jednom trenutku kritikovao izjavu premijerke Ane Brnabić koja je posle tragedija rekla da sistem nije zakazao.

- Ja u tome prepoznajem državnu politiku izbegavanja odgovornosti - rekao je Lazović, a osvrnuo se i na izjavu Jovanova koji je dan ranije upitao zašto opozicija traži formiranje Anketnog odbora.

Jovanov mu je odgovorio da mu "imponuje što čita njegove govore", ali ga je pozvao i da ne obmanjuje ljude i ne citira ga pogrešno.

- Kada je reč o Anketnom odboru, upitao sam koja je poenta Anketnog odbora ako vi već sve činjenice znate. Vi znate i ko je odgovoran i ko je kriv, svi iz opozicije sve znate. Pa, šta će vam onda Anketni odbor? Napišite kakvu odluku treba da donesemo. Poenta Anketnog odbora je da utvrdi činjenice - istakao je Jovanov.

Poslanici su ranije završili raspravu o izveštaju Saveta REM, a posle diskusije o formiranju Anketnog odbora, kako je najavljeno, razgovaraće o izglasavanju nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Kurir.rs

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe NS

Ne sme da prođe sa - "desilo se"

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da moraju biti utvrđeni propusti i odgovornost u sistemu za dva masovna ubistva i da je zato neophodno osnovati Anketni odbor.

- Važno je da ova tragedija ne prođe sa "desilo se". Moglo je i pre tragedije u školama da bude 1.200 policajaca, moglo je da bude uzeto oružje, mogao je da bude usvojen "Aleksin zakon", ali se ništa od toga nije dogodilo jer ste opčinjeni vlašću i foteljama i samo vam je to važno", rekao je Aleksić vladajućoj većini na sednici Skupštine Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track