VESIĆ U SARAJEVU: Srbija i BiH će biti povezane sa dva auto-puta i dve brze saobraćajnice, što nije bilo ni u SFRJ
Foto: Predrag Mitić/ Ministarstvo GSI

Sastanak

VESIĆ U SARAJEVU: Srbija i BiH će biti povezane sa dva auto-puta i dve brze saobraćajnice, što nije bilo ni u SFRJ

Politika -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić posetio je Sarajevo, gde je sa ministrom komunikacije i prometa BiH Edinom Fortom razgovarao o jačanju saobraćajnih, drumskih i železničkih veza i planiranju zajedničkih projekata, saopšteno je iz Ministarstva.

Vesić i Forto saglasili su se da su dobre stvari pred Srbijom i BiH, koje zajednički mogu da realizuju važne projekte, na dobrobit građana i privrede obe zemlje, ističući da će Srbija i BiH biti povezane sa dva auto-puta i dve brze saobraćajnice, što nikada ranije nije bio slučaj, čak ni u SFRJ.

Ministri su ocenili i da bi projekat zajedničkih "tagova" između Srbije i BiH mogao da zaživi što pre. Dogovorili su, takođe, da dve zemlje zajednički digitalizuju transportne dozvole, čime će Srbija i BiH posati prve u Evropi koje su na takav način olakšale transport i promet robe.

Goran Vesić
foto: Predrag Mitić/ Ministarstvo GSI

"Srbija i BiH bi mogle zajednički pred EU da kandiduju projekat modernizacije i elektrifikacije pruge Beograd - Sarajevo, što bi bio prvi zajednički projekat posle mnogo decenija", istakao je ministar Vesić.

Jedan od najznačajnijih projekata je izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo, a Vesić je svog kolegu informisao da bi deonica Kuzmin - Sremska Rača trebalo da bude završena do kraja godine. Gotovo ceo novi most preko Save je završen, a počela je i izgradnja zajedničkog prelaza.

"Važno je da auto-put ka Sarajevu zaživi što pre, a na strani naših prijatelja iz Federacije BiH i Republike Srpske je da što pre odrede trasu i naravno da počnu sa izgradnjom", rekao je Vesić.

Srpski ministar je dodao da se uveliko radi i brza saobraćajnica Ruma - Šabac - Loznica, na kojoj će deo od Rume do Šapca biti gotov do kraja ove, a od Šapca do Loznice do kraja 2024. godine. Naglasio je da će se graditi i odvojak brzog puta Slijepčević - Badovinci, tako da će granični prelazi Šepak i Badovinci biti povezani modernom saobraćajnicom.

Goran Vesić
foto: Predrag Mitić/ Ministarstvo GSI

Vesić je preneo i da je Srbija pred ugovaranjem izgradnje deonice Požega - Kotroman, koja bi mogla da počne da se gradi naredne godine.

"Sve dobre vesti", konstatovao je ministar Forto na sastanku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track