ALBANIJAN POST: Sankcije za Kosovo mogu da počnu! Ako ne bude saradnje, Kurti će biti izolovan
Foto: Kosovoonline

ALBANIJAN POST: Sankcije za Kosovo mogu da počnu! Ako ne bude saradnje, Kurti će biti izolovan

Politika -

Međunarodna zajednica mogla bi već ove sedmice da počne sa primenom sakcija prema Kosovu i Aljbinu Kurtiju, pošto je vlast u Prištini odbila da se usaglasi sa međunarodnim partnerima po pitanju severa Kosova, navode diplomatski izvori koji su uključeni u pregovarački proces, piše Albanijan post.

"Tačka u kojoj se svi u međunarodnoj zajednici slažu je da Kurti, ako se ne usaglasi, treba da bude izolovan", rekao je izvor Albanian posta.

Isti izvor navodi da je procs sankcionisanja Kosova i Kurtija već započet.

"Najvjerovatnije će u roku od nekoliko sedmica Kurtijeva jedina međunarodna aktivnost biti učešće na stolovima koje organizuju evropske nevladine organizacije, mada će i to biti značajno smanjeno", kaže izvor.

Dodaje da će Kurti biti uključen samo u pitanja dijaloga.

"Njegove jedine međunarodne aktivnosti biće samo one vezane za pitanja dijaloga u Briselu, ili u Berlinu i Parizu. Svaki drugi suštinski međunarodni kontakt sa Kurtijem biće sveden isključivo na pitanja vezana za dijalog. Kurti dobro zna šta se od njega očekuje", pojašnjava izvor Alabanijan posta.

Američki državni sekretar Antoni Blinken i visoki predstavnik Evropske unije Đuzep Borelj su u odvojenim izjavama rekli da će nesprovođenje zahteva međunarodne zajednice imati posledice u odnosima Kosova sa međunarodnom zajednicom.

"U slučaju eskalacije situacije na terenu nisu isključene ni druge oštrije mere. Opet, moramo jasno reći: niko se više ne šali", kaže isti izvor, pozivajući se na izjave zvaničnika međunarodne zajednice.

Kako navodi, međunarodna zajednica ne vidi samo Kurtija kao isključivog krivca. Situacija na severu je rezultat niza pogrešnih odluka, "uključujući i odluku Beograda da bojkotuje izbore, uprkos Ohridskom sporazumu od 18. marta 2023". Poslednja tačka Ohridskog sporazuma daje pravo međunarodnoj zajednici da preduzme određene mere, kao kaznu za nedostatak konstruktivnosti i spremnosti da se ispune obaveze koje proizilaze iz osnovnog sporazuma.

"Takođe neka nema sumnje, da će u slučaju eskalacije situacije na terenu, ministri EU preporučiti odlaganje datuma za viznu liberalizaciju za građane Kosova. Ta odluka će se u potpunosti zasnivati ​​na tehničkim detaljima, povećanoj opštoj nesigurnosti, povećanom riziku za migraciju, itd, ali, bez obzira na zvanično opravdanje, u svojoj suštini to će biti kazna za Kosovo", navodi izvor Albanijan posta.

Kako isti sagovornik ističe kazne za Kosovo bi mogle da budu širokog spektra.

"Toga bi trebalo da budu sveni oni koji su na vlasti. Jedna od mogućih kaznena mera jeste i slabljenje suvereniteta Kosova na severu. Nažalost, kako se stvari odvijaju, komandant Kfora bi vrlo brzo mogao imati neophodnu političku podršku da u potpunosti ostvari svoja široka ovlašćenja. Sever Kosova može da se pretvori u mini-republiku Kfora", kaže izvor Albanijam posta.

Ističe da bi u slučaju produžavanja tenzija, međunarodna zajednica mogla da uzme u obzir posebnost severa Kosova.

"Kao posebnog regiona, kako u etničkom tako i u geografskom smislu. Ako situacija napreduje ka ovoj tački, to se neće dogoditi kao rezultat bilo kakve zavere ili tajne agende, na šta aludiraju predstavnici vlasti u Prištini, već isključivo kao rezultat jednostranih i nepromišljenih Kurtijevih odluka", navodi izvor.

Što se tiče eventualnog "rušenja" vlade u Prištini, izvor Albanijan Posta kaže da "niko nema tajne planove da ruši Kurtija ili Vučića".

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track