OTKRIVAMO: MIMO KOLEGA IZ OPOZICIJE REGISTROVALI UDRUŽENJE "SRBIJA PROTIV NASILJA": Lutovac i Milivojević bi da PRISVOJE PROTEST?
Foto: Petar Aleksić

OTIMANJE

OTKRIVAMO: MIMO KOLEGA IZ OPOZICIJE REGISTROVALI UDRUŽENJE "SRBIJA PROTIV NASILJA": Lutovac i Milivojević bi da PRISVOJE PROTEST?

Politika -

Protesti "Srbija protiv nasilja" ne samo da su prerasli iz spontanih okupljanja u politički projekat dela opozicije nego sve više ogoljavaju nameru pojedinih aktera da stvorenu energiju preotmu za sebe i njome nahrane svoje interese.

Bez reči

Dokaz za to je nedavna registracija udruženja pod imenom Srbija protiv nasilja u Agenciji za privredne registre. Prema podacima iz APR, ovo udruženje osnovano je 5. juna u Šapcu, a pravni zastupnik je Dušan Kostadinović, inače generalni sekretar Demokratske stranke, iz koje dolazi i najglasniji i najagilniji akter ovih uličnih događanja Srđan Milivojević.

Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić, Šiljokurani, picajzle
foto: Dragana Udovičić, Sonja Spasić, Vladimir Šporčić, Zorana Jevtić

Ni Milivojević, ni lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, niti drugi najvidljiviji akteri tokom protesta nisu želeli da javno kažu zašto je Kostadinović, inače glavni operativac lidera DS Zorana Lutovca, osnovao udruženje pod ovim imenom i da li su znali za ovo prisvajanje naziva protesta.

Srbija protiv nasilja
foto: Printscreen

Ono što se iz podataka u registru APR vidi jeste da je zastupnik Kostadinović sebe proglasio za izvršni organ udruženja. U statutu udruženja se navodi da je ono osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti "prevencije i borbe protiv nasilja, kao i zaštite i unapređenja ljudskih prava u skladu sa opšteprihvaćenim civilizacijskim standardima, međunarodnim konvencijama i domaćim pravom".

Srđan Milivojević
foto: ATAImages

Pozadina

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da su stranke od početka stajale iza ovih protesta.

Vladimir Vuletić
foto: Kurir Televizija

- Ne znam šta bi moglo da stoji iza osnivanja istoimenog udruženja, ali svakako da ne treba gajiti iluzije - stranke i lideri dela opozicije od početka su prisutni u organizaciji protesta i u ispostavljanju zahteva. Stranački funkcioneri su prisutni, ali diskretno stoje. Svesni su da bi se mnogi pitali da li uopšte da dođu na protest ukoliko bi ovi dobili organizovaniju formu. Imali smo već proteste i znamo kako se to završavalo, stranke preuzmu stvar i sve bude ogoljeno. Dinamika protesta je takva da se s vremenom, pogotovo sada, u letnjem periodu, prisustvo ljudi osipa. Očigledno se ide na neku vrstu radikalizacije protesta, jer se okupljeni već pitaju: "Evo, prošetali smo, ali šta onda?!" Ko god preuzme odgovornost, pokušaće da dobije na pažnji i da održi dinamiku - objašnjava Vuletić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track