OPASNO! KURTIJEV CILJ BIO IZAZIVANJE PANIKE I STRAHA U SRBIJI! Hteo da isprovocira reakciju Beograda i uvuče NATO u sukobe!
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia, AP Olivier Matthys

ŠTA POSLE UPADA PRIŠTINSKIH SPECIJALACA

OPASNO! KURTIJEV CILJ BIO IZAZIVANJE PANIKE I STRAHA U SRBIJI! Hteo da isprovocira reakciju Beograda i uvuče NATO u sukobe!

Politika -

Priština se nada da će zapadna vojna alijansa pokazati mišiće Beogradu, pa da Srbija, pritisnuta takvim nevoljama, postane mekši i prijemčiviji sagovornik za osnovni zahtev, a to je priznavanje nezavisnosti Kosova, smatraju analitičari

Upad Kurtijevih specijalaca duboko na teritoriju Srbije jasan je teroristički akt s političkim ciljem, ocena je sagovornika Kurira. U svetlu takvog zaoštravanja situacije, za koje je odgovoran isključivo Aljbin Kurti, stručnjaci su saglasni da je potpuno jasno da eventualni nastavak dijaloga Beograda i Prištine nije ni na vidiku.

Nakon što su pripadnici MUP Srbije u sredu locirali i uhapsili u rejonu sela Gnjilica u opštini Raška tri pripadnika tzv. kosovske policije, koji su bili naoružani automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa GPS uređajima, mapama i drugom opremom, dekan Fakulteta za studije bezbednosti Miroslav Bjegović za Kurir kaže da nema sumnju da je to teroristički akt s političkim ciljem!

Planirali otmice?

- Reč je o pažljivo planiranoj i strogo poverljivoj akciji koja je trebalo da bude izvršena u rejonu srpskog sela Gnjilice od strane tročlane grupe tzv. redovne policije Kosova, naoružane i opremljene za izvršenje napada na civilno stanovništvo koje predstavlja lake i nezaštićene mete. Cilj bi bio izazivanje panike i straha kod stanovništva koje živi uz administrativnu liniju sa osećajem da su im ugroženi i nezaštićeni životi, te da bi za takvo stanje trebalo optužiti sistem bezbednosti i aktuelnu vlast - kaže Miroslav Bjegović.

Boris Bratina, Miroslav Bjegović
foto: Kurir tv

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je trebalo da kosovski policajci verovatno lociraju neke objekte ili osobe, a možda i da nekog kidnapuju.

- Aljbin Kurti stalno priča da je Beograd odgovoran za ovo što se desilo u Zvečanu zato što, navodno, ubacuje neke kriminalne grupe, da one izazivaju nered i da ih zbog toga treba pohapsiti. Činjenica je da su kod njih nađeni spiskovi s nekim srpskim imenima - kazao je Drecun za Kurir TV.

U svetlu ovakvih događaja, teško je čak i pomišljati na bilo kakav dijalog s Prištinom, saglasni su stručnjaci. Politički analitičar Branko Radun za Kurir ocenjuje da je teško očekivati neku normalizaciju dijaloga dokle god je ovakva situacija na severu i dok se ne raspišu izbori u četiri srpske opštine i dođe neka, kako kaže, normalna vlast, te prestane nasilje nad Srbima.

- Do tada ne može biti neke normalizacije razgovora - ističe Radun.

Branko Radun, Predrag Rajić
foto: Kurir tv

On ukazuje i da Albanci, slanjem kosovskih policajaca na srpsku teritoriju, pokušavaju da isprovociraju Srbiju kako bi je optužili za incidente i pokušali da povrate podršku Zapada.

- Jasno je da Priština više nema podršku SAD kakvu je uživala donedavno i zato i rade ovakve stvari - konstatuje Radun.

Isti scenario

I bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za Kurir ocenjuje da je pitanje o nastavku razgovora s Prištinom trenutno suvišno imajući u vidu aktuelnu situaciju, te da je jasno da se nastavak dijaloga ne nazire.

- Jedino pitanje je da li je Aljbin Kurti taj koji je samostalan u donošenju odluka ili su one, koliko god bile iritirajuće i za Zapad, deo istog scenarija: da se Srbija zaleti, da NATO prema nama pokaže svoje mišiće, pa da Srbija, pritisnuta takvim nevoljama, postane mekši i prijemčiviji sagovornik za osnovni zahtev - da priznamo Kosovo. Sve ostalo su dodaci - smatra Jovanović.

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

U međuvremenu, Kurti poručuje da je iznenađen "tolerancijom i ćutanjem međunarodne zajednice zbog 'postupaka' Srbije, dan nakon što je srpska policija uhapsila tri pripadnika specijalne jedinice kosovske policije" i poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd. - Ponašanje Srbije nas ne čudi, ali nas iznenađuju tolerancija i ćutanje međunarodne zajednice prema delovanju Srbije - rekao je Kurti.

Nemački ambasador u Prištini Zaoštravanje nanosi ekonomsku štetu Kosovu

Nemački ambasador u Prištini Jern Rode ponovio je juče poziv o deeskalaciji situacije na severu Kosova i izrazio zabrinutost da bi nemačke kompanije mogle da odustanu od svojih investicija na Kosovu, ili da prekinu postojeće aktivnosti.

- Šteta za ekonomsku perspektivu Kosova koja je već na pomolu, narušavajući njenu reputaciju i potencijal u odnosu na poslovnu zajednicu. Ponavljamo poziv Nemačko-kosovske privredne komore na trenutnu deeskalaciju - naveo je Rode na Tviteru.

I. Žigić

Štampano izdanje 16.06.2023.
foto: Kurir

Poklon – pinceta za obrve plus dodatak TV Ekran! Danas uz primerak dnevnih novina Kurir

poklon
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir i ovog petka nagrađuju svoje čitaoce sa dva poklona. Dobićete pincetu za obrve plus dodatak TV Ekran.

Savršen oblik obrva možete postići i sami ukoliko imate pri ruci dobru i kvalitetnu pincetu.

Njena funkcija je višenamenska. Osim osnovne - za stilizovanje obrva, može se primeniti prilikom uklanjanja uraslih dlaka, stavljanja veštačkih trepavica, dakle, kao obavezan pribor za šminkanje.

Stiže kao poklon uz dnevno izdanje novina Kurir.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Nikolina Friganović: Sreća je važna i prati me

Nakon više od dve decenije karijere pred kamerom i sjajnih likova koje je oživela, ova glumica svoj talenat je potvrdila glavnom ulogom u seriji “Nemirni”

Tom Britni: Ekskluzivno otkriva kako ga je izlečila rola u seriji “Grantčester”

Danijela Pantić: Usavršili smo kviz “Mozaik” na Kurir televiziji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track