SUŽENA SVEST RADETA BASTE Kako je Šolak spao na Palminog "kapitalca"
Foto: Beta/Đorđe Krstić

Sam pao, sam se ubio

SUŽENA SVEST RADETA BASTE Kako je Šolak spao na Palminog "kapitalca"

Politika -

Situacija na političkoj sceni Srbije se usložnjava. Na vidiku je nova sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar. Iza horizonta se izdižu figure Dragana Šolaka, Stanislave Pak, Zorane Mihajlović i Radeta Baste. Basta najkrupniji (Zorana smršala 15 kila).

Pitanje je sata, ne dana, kada će Nova, N1 i Danas ovog srpskog ministra nazvati najvećim disidentom u srpskoj istoriji posle Milovana Đilasa!

Šta mi znamo o Radetu Basti?

Doskoro baš ništa. Pročuo se 2021. kao direktor Beogradskih elektrana, kad je predložio da se energenti uštede tako što će grejna sezona da počne kasnije i da se - završi ranije. Zatim je na sajtu Elektrana objavio čestitku novom ambasadoru SAD Kristoferu Hilu povodom dolaska u Beograd. Bio je oktobar, temperatura nešto iznad nule, ali grejanje nije radilo... Naredne godine čestitao je Uskrs Srpskoj pravoslavnoj crkvi i građanima: "Pobeda našeg spasitelja Isusa Hrista nad smrću, nauk vaskrsenja sina Božjeg, nada su za sve verujuće da su pravda i dobrota uvek jače od nepravde i zla..."

Bog za takve kaže: "Ja sam vam ih pokazao, vi ih se čuvajte...", ali šta vredi kad je Palma tanak sa članstvom pa nije imao nikog drugog za ministra privrede kad su se delile kvote posle ovih izbora!

Ima analitičara koji smatraju da nije slučajno što je Basta ispao iz vinkla baš kad je saopšteno da SPS ima kandidata za ministra obrazovanja. Navodno je on pikirao taj resor, jer se obrazovao. Prvo je završio srednju školu za milicajce u Sremskoj Kamenici, posle čega je duže od deset godina radio na odgovarajućim poslovima na novosadskim ulicama, pa je kao kik-bokser završio Fakultet za fizičku kulturu u tom gradu i master ekonomije na jednom privatnom univerzitetu... Navodno mu, uprkos tome, nisu dali prosvetu, pa se desilo ovo što se desilo...

Ovo je teško proveriti, ali činjenica je da je Rade Basta pokazivao nezadovoljstvo u Vladi. Malo-malo, pa je solistički istupao u javnosti. Prvo je zatražio je da se uvedu sankcije Rusiji. Posle je gradonačelniku Vitaliju Kličku, inače vlasniku i nemačkog pasoša i milioneru, telefonirao i ponudio mu da "dođe po njegovu familiju i dovede je u Srbiju" na stan i hranu dok rat traje...

Ministar u Vladi podržao je proteste dela opozicije protiv Vlade. Po njemu, svi ministri treba da učestvuju u tim protestima i da viču ispred Nemanjine 11 prema prozorima svojih praznih kancelarija.

A šta još treba raditi?

"Smatram da treba kontinuirano raditi na unapređenju ambijenta u mnogim poljima!"

Na kraju je juče izjavio da se "ne sme ignorisati volja stotina hiljada ljudi na ulicama" (toliki broj učesnika protesta ne dobije se ni kad se saberu procene Danasa i Nove!), i da treba dati nacionalnu frekvenciju Novoj. On se razume u televizije!

Upravo ovo poslednje pomaže da se razreši dilema da li je Rade Basta gvozdena stolica koja se otkačila s ringišpila ili navođeni projektil? Da li je prosto glup kao ona muška stvar ili je svesno pristao da bude učesnik osmišljenog projekta, šraf jedne razrađene mašine, mehanizma Dragana Šolaka (što glupost napredpomenutih razmera ne isključuje)?

Ovo drugo je u pitanju!

Zanimljivo je da Šolakovi mediji baš Radeta Bastu pitaju šta misli o protestima i kome treba dati nacionalnu frekvenciju. Kakva slučajnost! Iskreni da budemo, ne verujemo da je Šolak ponosan što je "pazario" ovakvog "kapitalca", ali šta je drugo mogao. Sve je manje učesnika protesta, a ni oni ne pokazuju neki entuzijazam - odbili su da šetaju cela tri sata, kako da ih navučeš da ostanu na ulici do ispunjenja zahteva... Govornici sve tanji, a pokušaj da se animiraju i gradovi po Srbiji završio se potpunim fijaskom. Angažovanje Radeta Baste pokazatelj je očaja, ne trijumfa.

Bastine izjave očigledno su posledica, ako ne trajnog gubitka kognitivnih sposobnosti, onda bar privremenog suženja svesti i, shodno tome, gubitka poslovne nesposobnosti. Ako njegova porodica Šolaka tuži zbog zloupotrebe takvog lica, nema suda ni u Beogradu ni u Luksemburgu koji ga neće odrati. Još ako se ispostavi da ga je Šolak namamio da prokocka dobro i perspektivno mesto ministra privrede zarad mesta prvog potpredsednika u vladi Zorane Mihajlović, to će biti skandal gori nego da je deci u parku nudio karamele...

U horoskopu Radeta Baste, u odeljku "karijera", upisana je kratkovečnost. Kao ministar igrao je samo pola godine, a kao junak opozicije neće ni toliko.

Vrlo brzo shvatiće šta znači sam pao, sam se ubio: posle kratkotrajne slave (jedan "Utisak nedelje", dva dnevnika na N1 i intervju u Ninu) sledi mu anonimnost.

Možda mu Tabloid i portal Nova daju kolumnu, ali to je sve isti... ili još gore od anonimnosti.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track