"BILI SMO VEĆ OZNAČENI AMERIKANCIMA 2001. GODINE!" Stručnjak tvrdi da su vandredne mere vezane za Zapadni Balkan donete ZBOG OVOGA
Foto: Kurir Televizija

KURIR TV

"BILI SMO VEĆ OZNAČENI AMERIKANCIMA 2001. GODINE!" Stručnjak tvrdi da su vandredne mere vezane za Zapadni Balkan donete ZBOG OVOGA

Politika -

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je juče Kongres da situacija na Zapadnom Balkanu i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država.

U tom kontekstu, predsednik SAD je produžio važenje vanrednih mera povezanih sa regionom Zapadnog Balkana za još godinu dana. Ove mere su prvobitno proglašene uredbom 2001. godine.

Pre dve godine, Bajden je potpisao uredbu kojom je proširio opseg vanrednih mera, naglašavajući da će one ostati na snazi i nakon 26. juna ove godine.

Gostujući u jutarnjem programu Kurir televizije, prof. dr Boris Bratina sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, izneo je svoje mišljenje o ovom produženju vanrednih mera povezanih sa Zapadnim Balkanom.

- Njima je interes bilo koji deo sveta ako ga nađu. Prema tome ako oni negde fiksiraju svoj interes oni će se time i baviti. U ovom slučaju Balkan je poznato mesto u svetu gde se uvek nešto dogodi odnosno bure baruta. Sa druge strane ova uredba je pomalo vezana za ono što je usledilo krajem 2001. godine. Prvo rušanje kula Svetskog trgovinskog centra (Kule bliznakinje), a posle toga i rat protiv terora. Od tada se promenila američka spoljna politika i ona je proširila nadležnost. Demokratija se smanjila u Americi nakon svih tih događaja - rekao je Bratina i dodao:

03:15

BILI SMO VEĆ OZNAČENI AMERIKANCIMA 2001. GODINE! Stručnjak tvrdi da su vandredne mere vezane za Zapadni Balkan donete ZBOG OVOGA

- Što se nas lično tiče mi smo već bili bombardovani i bili smo označeni. U Americi su verovatno postojale procene da nisu završili sve što je trebalo da se dovrši. Sada ponovno izvrgavanje Srba nekoj javnoj krivici ne bi bilo ništa čudno. Samo što bi ovog puta koristili neke druge metafore, jer smo devedesetih bili tretirani kao "trula jabuka" i "virus".

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track