Predstavnici DS, NS i Zajedno tvrde da će, ukoliko im se ne ispune zahtevi, sprovesti građansku neposlušnost i generalni štrajk

Deo opozicije koji već devet nedelja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" najavljuje dalju radikalizaciju i poručuje da će pozvati na građansku neposlušnost. Analitičari, s druge strane, smatraju da oni nemaju kapacitet za tako nešto, imajući u vidu činjenicu da se iz nedelje u nedelju i broj ljudi osipa. Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je na Glavnom odboru te stranke u subotu da je dogovor opozicije da ne bude novih zahteva s protesta, ali i da će, ako im ovi traženi ne budu ispunjeni, ići na radikalizaciju.

Nove blokade

- U slučaju da zahtevi s protesta budu ignorisani, opozicija će sa institucionalne borbe preći na zaoštravanje koje može da podrazumeva građansku neposlušnost i generalni štrajk. Ako se ne ispune zahtevi, ispunićemo ih mi - najavio je Lutovac.

whatsapp-image-20220403-at-1.33.52-pm.jpg
Fonet 
foto: Fonet

I poslanik DS Srđan Milivojević takođe je naveo da će protesti biti nastavljeni i dodao da organizatori imaju jasno definisan plan i ciljeve.

- Ovaj protest je drugačiji od svih protesta u protekle 23 godine. Režim nema odgovor na proteste, izbore ne smeju da raspišu i Srbija čeka jesen s krizom koja još nije dostigla vrhunac kulminacije - rekao je Milivojević.

Dodao je da će protest zadržati nenasilni karakter, ali da "planiraju pojačavanje nenasilnih akcija građanske neposlušnosti i omasovljenja protesta."

ataimages--opozicija-ispred-vlade-11052023-0007.jpg
ATAIMAGES 
foto: ATAImages

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović rekao je da su organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" već razgovarali o tome da bi blokada obilaznica i graničnih prelaza mogla da bude sledeći korak nakon blokada auto-puta kroz Beograd i kod Novog Sada.

- To je definitivno vid podizanja pritiska na vlast sa idejom da se ispune zahtevi protesta - rekao je Zelenović za list Nova.

Eskalacija

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je za list Danas da vlast u septembru može očekivati "eskalaciju", kada se završe godišnji odmori, jer se, kako je rekla, ništa u društvu nije popravilo, niti promenilo nabolje.

No, uprkos silnim pozivima na radikalizaciju protesta, politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da nije siguran koliko opozicija, imajući u vidu podršku protestima, može da izazove neku jaču radikalizaciju.

dejanvukstankvic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

- Teško je predvideti šta ovo praktično znači, jer protest se polako, ali sigurno raspada. Možemo očekivati radikalniju retoriku, ali veliko je pitanje da li i radikalniju praksu - konstatovao je Stanković za naš list.

Kurir.rs/