BIL KLINTON OŠTRO OSUDIO KURTIJA I NJEGOVU POLITIKU: Bivši predsednik SAD, kome je Priština digla spomenik, iznenadio javnost
Foto: Profimedia

neočekivano

BIL KLINTON OŠTRO OSUDIO KURTIJA I NJEGOVU POLITIKU: Bivši predsednik SAD, kome je Priština digla spomenik, iznenadio javnost

Politika -

Bivši predsednik SAD, Bil Klinton, u iznenađujućoj izjavi, oštro je kritikovao postupke premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija.

Aljbin Kurti
foto: Kurir televizijqa

- Lako je Albancima, koji su sada u većini, da pokušaju da iskoriste trenutak kako bi došli do cilja. Ali sada je važno da zaustavimo ovu glupost. Postoji spor koji se sada dešava na Kosovu, za koji bih voleo da se nikada nije dogodio. To više nije moja odluka, nego su Kosovari stvorili ta četiri grada u korist Srba, pa bi da im sada daju četiri gradonačelnika. Mislim da nije trebalo da se održe izbori na severu... Ako razmislite o ova četiri grada na severu, njima upravljaju ljudi koji više vole dominaciju nego saradnju. Nadam se da će Albanci moći da pokažu svetu kako izgleda inkluzivna budućnost - izjavio je Klinton, koji je, inače, čak svojevremeno dobio spomenik u Prištini u znak zahvalnosti za kosovsku "državnost".

0638105377, Bil Klinton
foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

General Vladimir Lazarević je izrazio svoje sumnje prema rečima 42. američkog predsednika, prenosi Informer.

- Daj Bože da u ovim Klintonovim rečima ima neke nade... Međutim, kao učesnik nekih događaja pre dvadeset četiri godine, ne verujem mnogo u ove njegove reči. Imao je Klinton do sada mnogo prilika da i na druge načine i mnogo delotvornije utiče na Prištinu, da prekine sukobe i da natera Kurtija da pristupi onome na šta se Priština obavezala pre više od deset godina. Reč je, naravno, o Briselskom sporazumu i formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) - zaključio je Lazarević.

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track