ONI SU IMALI NEZGODE NA PUTEVIMA: Saobraćajne nesreće koje su potresle srpsku političku scenu!
Foto: Kurir/M.S., Printscreen/YouTube, Dado Đilas, Nemanja Pančić, Nemanja Nikolić, SDPS

nesrećni niz

ONI SU IMALI NEZGODE NA PUTEVIMA: Saobraćajne nesreće koje su potresle srpsku političku scenu!

Politika -

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević je pre pet godina doživeo tešku saobraćajnu nesreću. Srećom, uspešno se oporavio, a pre nekoliko dana se na društvenim mrežama pohvalio kako je prvi put od nesreće igrao fudbal.

Saobraćajne nesreće, izgleda, nikada nisu bile strane na domaćoj političkoj sceni, kako još od vremena SFRJ do 21. veka.

Saobraćajna nesreća koja je prva zatresla javnost bila je ona koja je zadesila bivšeg načelnika OZN-e i ministra unutrašnjih poslova Jugoslavije, Slobodana Penezića Krcuna, čije je vozilo u selu Šopići kod Lazarevca sletelo sa puta, šestog novembra 1964. godine, pri velikoj brzini i Penezić je tom prilikom izgubio život u 47. godini života. Okolnosti oko njegove smrti su i dan-danas tema mnogih debata i neslaganja.

Slobodan Penezić Krcun
foto: Printscreen Youtube

Nažalost, to nije bio poslednji slučaj kada je jedan političar imao automobilsku nesreću gde su izgubljeni životi.

Ministar poljoprivrede u Vladi Zorana Đinđića, Dragan Veselinov, bio je suvozač kada je, 15. aprila 2003. godine, njegov šofer udario u stub, u Beogradskoj ulici i usmrtio 32-godišnju Katarinu Marić. Uprkos tome što je Veselinov odbijao da preuzme odgovornost, on je nedugo zatim, pod pritiskom, podneo ostavku na mestu ministra. Danas je u penziji i živi u Pančevu.

Dragan Veselinov
foto: Printscreen/Youtube

Nekoliko godina kasnije, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Dragan Jočić, doživeo je saobraćajnu nesreću u kojoj je bio teško povređen.

- Do nesreće je došlo tako što je službeno vozilo MUP-a Republike Srbije, mercedes M 500 L, registarskih oznaka M 10-20, krećući se autoputem u pravcu Niša, udarilo kod kilometarskog stuba 678 u psa, nakon čega je vozač izgubio kontrolu nad vozilom - izjavio je tom prilikom tadašnji direktor policije, Milorad Veljović.

Jočić se dugo oporavljao od zadobijenih povreda kičme, a u političku javnost nakon nesreće se više nije pojavljivao. Nažalost, on je i danas nepokretan.

saobraćajna nesreća, Dragan Jočić
foto: Dado Đilas

Drugog marta 2017. godine, tadašnja ministarka bez portfelja, Slavica Đukić Dejanović, nije doživela jedan, već dva saobraćajna udesa u Vranju. Srećom, povrede nisu bile teške, ministarka je zadobila polomljenu ključnu kost i tog dana je prebačena na Institit za ortopediju na Banjici i uspešno se oporavila.

Slavica Đukić-Dejanović
foto: Nemanja Pančić

U skorije vreme, javnost je uzburkao incident koji se dogodio 31. januara 2019. godine, kada je Dejan Stanojević, vozač tadašnjeg direktora Koridora Srbije i bivšeg poslanika Skupštine Zorana Babića, udario u vozilo koje je bilo zaustavljeno na naplatnoj rampi. U tom udesu život je izgubila 52-godišnja Stanika Gligorijević, a još pet osoba je povređeno, među njima i Zoran Babić.

U aprilu 2021. godine, Stanković je osuđen na tri godine i deset meseci zatvora.

SNS, sednica, Predsedništvo SNS, Zoran Babić
foto: Nemanja Nikolić

Poslednja u nizu nezgoda bila je ona koja se dogodila bivšem potpredsedniku Vlade Srbije, Rasimu Ljajiću, koji je teško povređen u udesu kod sela Ražanj, 10. aprila 2022. godine. Njegov vozač i bliski saradnik, Branko Gogić, je preminuo na licu mesta. Na sreću, Ljajić se uspešno oporavio i nesreća nije imala veće telesne posledice po njega.

- Nemam zasad nikakve posledice, da kucnem u drvo. A mnogo sam se ovako promenio. Mnogo! Potpuno drugačije gledam na život od tada, drugi sam čovek - izjavio je nedavno Ljajić za Kurir.

Rasim Ljajić
foto: SDPS

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track