ZAŠTO U OPOZICIJI VLADA SAMO PRIVID JEDINSTVA? Boško protiv Marinike, Vuk protiv Aleksića, Ćuta protiv Zelenovića...
Foto: Profimedia

kurir analiza

ZAŠTO U OPOZICIJI VLADA SAMO PRIVID JEDINSTVA? Boško protiv Marinike, Vuk protiv Aleksića, Ćuta protiv Zelenovića...

Politika -

Opoziciona scena sve više pokazuje pukotine, koje ni partijsko zbližavanje niti privremeni savezi nisu mogli da izglade na duže staze. Aktuelni sukob unutar Narodne stranke između lidera Vuka Jeremića i potpredsednika Miroslava Aleksića za prevlast u partiji prati i otvoreni politički rat između lidera Dveri Boška Obradovića i potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić oko toga ko će predsedavati skupštinskim anketnim odborom o nedavnim masakrima.

Boško Obradović, Marinka Tepić
foto: Beta/ Milan Obradović, Zorana Jevtić

Uz to, otvorio se front i među zelenima, pa je lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta objavio da napušta koaliciju sa Nebojšom Zelenovićem i pokretom Ne davimo Beograd, nezadovoljan njegovom politikom prema pitanju Kosova i Metohije.

Lična borba

Politički analitičar Branko Radun ocenjuje za Kurir da su sve razmirice unutar opozicije na prvu loptu lična borba različitih sujeta, ma šta da je neposredan povod za kvarenje međusobnih odnosa. Kako napominje, sve ove opozicione svađe pokazuju da se privid jedinstva po pravilu rasprši čim na dnevni red dođu takozvane velike teme, na kojima se otkriju nepomirljive razlike.

Branko Radun
foto: Kurri tv

- Aleksić je hteo da konkuriše Jeremiću i preuzme vođstvo u stranci, i tu ima elemenata lične borbe. Međutim, mi vidimo da se razilaze i kada je reč o politici prema Kosovu i Metohiji. Često je lično alibi za ozbiljna politička razmimoilaženja. U opoziciji je takva situacija da, kada kažete Kosovo, jedan deo bi ga odmah priznao, a drugi bi išao u rat za njega. Ne možete pomiriti desni patriotski i građanski blok. To pokazuje i ova oštra polemika između Boška Obradovića i Marinike Tepić, iako je povod daleko od Kosova. I na trećoj strani imamo ekologe, i tu se vidi da je ekologija u jednom momentu bila tema od nacionalnog značaja i da sada kada nije u fokusu, šavovi pucaju na drugim temama koje su ostale vitalne - objašnjava Radun.

Okupili se zbog Vučića

On smatra da je problem naše opozicije taj što se okupila oko jedne stvari - da sruši Vučića i preuzme vlast.

Nebojša Zelenović, Aleksandar Jovanović Ćuta
foto: Aleksandar Jovanović Cile, Beta Amir Hamzagic

- Građevina na takvoj osnovi mora da se sruši kada na red dođu različite politike. Ne treba da čude sukobi kojima svedočimo, jer je Dragan Đilas, na primer, mnogo bliži stavovima Vučića o nekim pitanjima nego stavovima desnih partija. I obrnuto, patriotski blok se u nekim tačkama više poklapa s vladajućim SNS nego s građanskim blokom. Ta heterogenost opozicije vidljivija je kod građanskog bloka. Na primeru Demokratske stranke možemo videti sve podele i cepanja i konstatovati da je i ovo što se danas dešava samo nastavak svih tih podela - kaže naš sagovornik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track