KAKVA JE BUDUĆNOST ODNOSA SRBIJE I TURSKE NAKON OVOGA? Stručnjaci analiziraju: Nije bitno ko je na čelu KFOR, za sve se pita NATO
Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

kurir tv

KAKVA JE BUDUĆNOST ODNOSA SRBIJE I TURSKE NAKON OVOGA? Stručnjaci analiziraju: Nije bitno ko je na čelu KFOR, za sve se pita NATO

Politika -

Nakon saznanja da će novi komandant KFOR-a biti iz Turske, ali i da je vojska tzv. Kosova dobila bespilotne letelice "Barjaktar" kupljene upravo od Turske, nameću se brojna pitanja.

Šta to znači za nas i kako će se sve to odraziti na naše odnose sa Turskom?

- Ono što posebno zabrinjava je upravo činenica da će Turska preuzeti komandu KFOR-a kroz nekoliko meseci na jesen ove godine. Prvi put nakon što je misija KFOR uspostavljena. Zato je jako važno da se trudimo da koliko god je moguće taj period premostimo na taj način što ćemo imati dobru i konstruktivnu saradnju sa NATO savezom - izjavio je Nemanja Starović, Državni sekretar Ministarstva odbrane.

KFOR, Zvečan, Kosovo i Metohija, blokada
foto: Kurir

Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu, rekao je da će čelnik KFOR-a nastupati uvek po željama NATO-a.

- Suština je u tome da mnogo gore stvari nisu promenile naš odnos sa Turskom u zadnjih deset godina. Ko god da je na čelu KFOR-a postupaće onako kako mu naloži NATO.

Profesor dr Velibor Stević je komentarisao dronove koji su u posedu tzv. kosovkse vojske:

01:02

KAKVA ĆE BUDUĆNOST SRBIJE I TURSKE BITI NAKON OVOGA! Stručnjaci analiziraju: Nije bitno ko je na čelu KFOR-a, sve komanduje NATO

- Naše oružane snage su toliko jake da oni sa tim ne mogu ništa. Ne želim da kažem da to nisu dobre bespilotne letelice, ali to nije dovoljno da bismo se uplašili da mali Kurti može da vodi borbena dejstva sa našim snagama. Mi ne želimo rat, želimo mir i ekonomski rast, ali ako budemo primorani, onda moramo da se branimo.

Za nas je zasad najvažnije da li će NATO ograničiti pristup tzv. kosovkse policije ili ne.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track