GDE JA STADOH, TI PRODUŽI: Pogledajte ko je sve zamenio očeve u poslaničkim klupama, ali i u strankama!
Foto: Ana Paunković

S KOLENA NA KOLENO

GDE JA STADOH, TI PRODUŽI: Pogledajte ko je sve zamenio očeve u poslaničkim klupama, ali i u strankama!

Politika -

Politička scena u Srbiji je prošla kroz mnogo promena i različitih turbulencija. Prethodno ste na sajtu Kurir.rs mogli da čitate o najdugovečnijim stranakama i strankama koje su nastale izdvajanjem od njih, ali to je samo jedna od mnogih dimenzija domaće političke scene.

Još jedna od njih su, svakako, porodični odnosi, sinovi koji polaze očevim stopama u svet politike. Danas ćete imati priliku da pročitate o nekim od najpoznatijih slučajeva političkog "nasleđivanja".

Marko Milošević, Milutin Ružić i Luka Dačić

Nedavno su mnogobrojni mediji preneli vest da se Marko Milošević, sin istoimenog oca i unuk bivšeg predsednika Slobodana Miloševića i Mire Marković, učlanio u SPS.

- Drago mi je što sam u prisustvu dragih prijatelja, partijskih drugova. Za mene je ova ideja večna i drago mi je što to postoji u ovakvom kontinuitetu, i još će da postoji, tek će da postoji - izjavio je mladi Milošević pred Svečanu sednicu SPS-a, pre nekoliko dana.

Miloševićev partijski kolega je i Milutin Ružić, sin bivšeg ministra prosvete, Branka Ružića koji ne krije da je ponosan što je sin krenuo njegovim stopama.

Član SPS-a je i sin predsednika stranke, Ivice Dačića, Luka.

Aleksandar Šešelj

Vojislav Šešelj, Aleksandar Šešelj
foto: TANJUG

Aleksandar Šešelj, sin predsednika i osnivača Srpske radikalne stranke, Vojislava Šešelja, iza sebe već ima zavidnu političku karijeru. Rođen 1993. godine, on je do sada imao mandat u Narodnoj Skupštini, od 2017. do 2020. godine, a od 2017. do 2021. godine je bio član i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Prethodno je bio član opštinskog veća opštine Zemun.

Radomir Nikolić

Tomislav Nikolić, Radomir Nikolić
foto: FoNet/Press služba predsednika Srbije

Radomir Nikolić je sin bivšeg predsednika Srbije, Tomislava Nikolića. Rođen 2. februara 1976. godine u Kragujevcu, Nikolić je postao član SNS-a od njenog osnivanja 2008. godine. Od 2010. do 2012. godine je bio predsednik Gradskog odbora SNS-a za Kragujevac, a 2014. godine je postao i gradonačelnik tog grada. Mandat mu je završen 2020. godine.

Usame Zukorlić

Usame Zukorlić, Muamer Zukorlić, sin, lider SSP
foto: Facebook Printscreen

Usame Zukorlić je rođen 1992. godine u Alžiru i on je sin bišeg muftije i potpredsednika Narodne Skupštine, Muamera Zukorlića.

Godinama je bio član očeve stranke, Stranke pravde i pomirenja, a nakon njegove iznenadne smrti, 2021. godine, Usame Zukorlić preuzima ulogu predsednika stranke.

Trenutno vrši funkciju potpredsednika Narodne Skupštine, koju je nekada i njegov otac obavljao.

Jovan, Milan i Stefan Krkobabić

Damir Dervisagic, Jovan Krkobabić

Jovan Krkobabić rođen je 27. februara 1930. godine, i bio je osnivač stranke PUPS, koja prvenstveno zastupa interese penzionera. U koaliciji sa SPS-om i JS-om, uspeli su da uđu u Skupštinu, a Krkobabić je postao najstariji poslanik u Skupštini, što mu je omogućilo da 2008. godine i bude privremeno predsedavajući.

Preminuo je 22. aprila 2014. godine u 85 godini života, a na mestu predsednika ga je zamenio jedan od suosnivača PUPS-a i njegov sin Milan Krkobabić.

Milan Krkobabić
foto: Milan Obradović

Milan Krkobabić je rođen 12. oktobra 1952. godine.

Postaje zamenik gradonačelnika Beograda u periodu od 2008. do 2012. godine, a nakon toga postaje generalni direktor pošte Srbije, od 2012. do 2016. godine, kada napreduje u karijeri i postaje ministar bez portfelja, od 2016. do 2020. godine.

Trenutno vrši funkciju ministra za brigu o selu.

Njegov sin, a Jovanov unuk, Stefan Krkobabić, takođe se oprobao u politici.

Stefan Krkobabić
foto: PUPS-Solidarnost i pravda/Univerzum HD Media

Rođen 23. februara 1989. godine, on je 2010. godine sa još nekoliko kolega sa fakulteta "Megatrend" osnovao nevladinu organizaciju "Građanska prava i slobode", sudeći po Istinomeru.

Od 2012. do 2013. godine radio je u Privrednoj komori Beograda kao rukovodilac sektora za ekonomsku politiku u Centru za ekonomsku politiku, prestrukturiranje i razvoj. Zatim od 2013. do 2015. je bio sekretar Centra za razvoj malih i srednjih preduzeća u Privrednoj komori Beograda, a za potpredsednika PKB je postavljen 2015. gde se zadržava do 2017. godine, kada postaje zamenik direktora.

Za v.d. direktora Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma „Stara planina“ u Knjaževcu imenovan je 30. maja 2019. godine, a 2020. godine postaje narodni poslanik u Skupštini, a vrši dužnosti kao potpredsednik PUPS-a.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track