PRETRES O ZAPADNOM BALKANU U KONGRESU: Republikanac Kit Self pozvao na uvođenje sankcija Srbiji!
Foto: AP Patrick Semansky

šok

PRETRES O ZAPADNOM BALKANU U KONGRESU: Republikanac Kit Self pozvao na uvođenje sankcija Srbiji!

Politika -

Predstavničkom domu Kongresa SAD okončao je pretres o Zapadnom Balkanu, gde je specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar odgovarao na pitanja kongresmena.

Jedan od njih je i republikanac Kit Self iz Teksasa, koji je 90-ih godina više puta posećivao BiH, KiM, a bio je i u Beogradu, gde je imao priliku da vidi štetu nastalu nakon bombardovanja 1999. godine i posledice rakete "Tomahavk" "kojim smo gađali Ministarstvo odbrane, što je ostalo tako da stoji, ko zna zašto", prenosi Glas Amerike.

On je podsetio Eskobara da SAD stoje na strani privremenih prištinskih institucija.

- Ovo nije Ukrajina koja je na ivici NATO, ovo su Srbija i Rusija okružene NATO zemljama, što bi bilo opasnije nego u Ukrajini, ako bi se nasilje proširilo. Zašto ne uvedemo sankcije Srbiji sada, jer su oni uvozili teško naoružanje od Rusije od 2017, što je tada regulisano američkim zakonima? - pitao je Self.

Eskobar mu je odgovorio da sankcije nisu u njegovoj nadležnosti.

- Zakoni koji pominjete iz 2017, nisu samo o kupovini ruskog naoružanja. Da je to tako, imali bismo problem i sa Indijom, Kinom i drugima. U pitanju je količina i tehnička mogućnost kupovine. Zato stalno komuniciramo sa Srbijom u vezi sa rizicima koje preuzima. Imali smo sankcije za korupciju, ali ove sankcije koje pominjete su nešto drugo, i imaju veze sa ruskom politikom, čime se ne bavim - odgovorio je.

Kurir.rs/Glas Amerike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track