ŽESTOK SUKOB SAGOVORNIKA KURIR TV OKO ČIČA DRAŽINE ULOGE Đorđević: Komunisti su pokušavali da izdignu SEBE ISPRED OZBILJNE VOJSKE
Vladimir Đorđević i Miloš Karavezić o ubistvu čiča Draže, Foto: Kurir TV

II SVETSKI RAT

ŽESTOK SUKOB SAGOVORNIKA KURIR TV OKO ČIČA DRAŽINE ULOGE Đorđević: Komunisti su pokušavali da izdignu SEBE ISPRED OZBILJNE VOJSKE

Politika -

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić se oglasio porukom dan posle nedavne godišnjice streljanja Draže Mihailovića, rekavši kako je vreme da se obeleži mesto gde je sahranjen. "To je dug našim precima, a obaveza budućim pokoljenjima", poručio je Šapić. On je podsetio kako je još 2004. godine donet zakon u Srbiji koji je izjednačio Ravnogorski i Narodnooslobodilački pokret. Jugoslovenski sud je 1946. godine osudio Mihailovića, poznatog kao general Draža, na smrt zbog izdaje i saradnje sa nacističkom Nemačkom.

II SVETSKI
foto: Kurir tv

Da li je Srbija i danas, 2023. godine podeljena oko tumačenja uloge Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu razgovarali su Vladimir Đorđević iz POKS-a i Miloš Karavezić, prvi sekretar SKOJ-a.

"Drug" Karavezić kako je naglasio na početku, ispričao je da su četnici i partizani zajedno sarađivali. Rekao je da je komunistička istorija revizovana i falsifikovana u čitavoj Evropi, gde komunistički i antifašistički pokret izjednačuje sa Hitelorovom Nemačkom, a to zbog toga, kako kaže, da bi Srbi zaboravili svoju slobodarsku tradiciju.

"Ono što žele vladajuće strukture je da unize tu borbu za normalni život i borbu protiv okupatora" , rekao je Karavezić.

Miloš Karavezić, Vladimir Đorđević
foto: Kurir Tv

Đorđević je istakao da je pre napada Hitlera na Jugoslaviju postojala Vojska Jugoslavije.

- Znate šta, 1941. kada je Hitler napao Jugoslaviju postojala je Jugoslovenska vojska. Imate znači ozbiljnu vojsku koja se suprotstavlja nacističkoj Nemačkoj. Komunisti su sve vreme pokušavali da izdignu sebe ispred vojske! Skupila se ekipa "Pere Kvržice", 10 drugara i sada će oni da se suprotstave Nemačkoj kao što je to radila Jugoslovenska otadžbina. Pa da li je to realno? Ko je od vas digao ustanak? upitao je sagovornika Đorđević.

09:25

ŽESTOK SUKOB SAGOVORNIKA NA KURIR TV OKO ČIČA DRAŽINE ULOGE U II SVETSKOM RATU

Karavezić odgovara pitanjem:

- Kako je onda ta mala grupica uspela da porazi jakog protivnika?

Đorđević podseća na saradnju tadašnjeg partizanskog pokreta sa socijalističkom Rusijom.

- Što niste pravili akcije ranije? Niste postojali do 1943. godine. Kažete da ste učestvovali u operaciji sa četnicima? Ali dajte, konkretno dve, tri akcije? Nema ih, dajte neki primer? - pita Đorđević, a Karavezić odgovara:

- Evo vam, Užička Republika. Partizani su oslobodili Užice. Oni su oslobodili Čačak i sve veće gradove - smatra Karavezić.

Đorđević se ne slaže i daje svoj uvid.

- Kada su Četnici oslobodili Užice, bili su u primirju sa Partizanima. Znate li šta su uradili oni posle bitke? Pobili su četnički štab i preuzeli su na sebe da su oni oslobodioci, i da je došlo do promene lidera... Dajte mi jednog vojskovođu? I nemojte mi o Titu. Dragoljub Draža Mihailović je prvi digao ustanak protiv nacističke Nemačke - rekao je Đorđević.

Ostatak debate pogledajte u videu:

09:25

ŽESTOK SUKOB SAGOVORNIKA NA KURIR TV OKO ČIČA DRAŽINE ULOGE U II SVETSKOM RATU

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

13:13

EKSKLUZIVNO! HRAM SVETOG SAVE U PUNOM SJAJU! Srpski narod na ovo čeka čitav VEK! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track