MINISTAR BEZBEDNOSTI SM BIH NENAD NEŠIĆ: Umesto što drži lekcije Vučiću bolje da se oglasi o gnusmim izjavama Elmedina Konakovića
Foto: Privatna Arhiva

MINISTAR BEZBEDNOSTI SM BIH NENAD NEŠIĆ: Umesto što drži lekcije Vučiću bolje da se oglasi o gnusmim izjavama Elmedina Konakovića

Politika -

''Umesto što drži lekcije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pokazujući zavidnu dozu neznanja, ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković bi trebalo da se oglasi povodom gnusnih uvreda svojih sunarodnika na račun pobijene hrvatske dece u Vitezu. Znamo da Konakoviću smetaju tri prsta, simbol svetog trojstva, i da bi da nam zabrani da se krstimo s tri prsta, ali nismo čuli da je osudio žaljenje svog sunarodnika Samira Nukića što ``nisu pobili više dece'', niti mu smeta Nukićeva fotografija sa zoljom'', izjavio je ministar bezbednosti u SM BiH Nenad Nešić.

On je izrazio žaljenje što je Konaković od modernog i umerenog političara ponovo pokazuje lice dobrog đaka Bakira Izetbegovića.

''Pošto je Konaković DIF-ovac, moraću ga malo podučiti pravu kako se ne bi brukao napadima na predsednika Srbije zbog sintagme 'državni organi Srbije i Republike Srpske'. Državni organi su, kolega Konakoviću, čak i opštine, kantoni, policija, vatrogasci, pa i Vlada Republike Srpske i njena Narodna skupština. Ustav BiH je prepisani Ustav SAD koje se sastoje od 50 država i jednog distrikta. BiH se sastoji od dva entiteta koja imaju mnogo više državnih prerogativa od saveznih država SAD. Zato je BiH, po slovu prepisanog američkog Ustava, sui generis državna zajednica dominantnog konfederalnog karaktera'', ističe Nešić i dalje edukuje Konakovića:

''Naše Predsedništvo BiH, po ugledu na američkog Predsednika, predlaže budžet institucija BiH. Savjet ministara je pomoćni organ Predsedništva BiH, kao što je Stejt department pomoćni organ Predsjednika SAD. PS BiH je dvodoma poput američkog Kongresa i na identičan način usaglašava zakone između domova. Policija i pravosuđe u BiH su takođe organizovani po ugledu na SAD''. Ministar Nešić poručio je Konakoviću da ''vidi sa Amerikancima da svoje države više ne zovu državama''.

''Moram priznati da me je sramota da jedan DIF-ovac drži lekciju iz ustavnog prava jednom od najboljih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Savetovao bih mu da nađe bolji način da se pravda Bakiru Izetbegoviću jer ovako bruka i sebe i Ministarstvo i BiH. Možda sa predsednikom Vučićem može debatovati ravnopravno o basketu, ali pokušaji da debatuje o pravu od njega samo prave komičnu figuru. Kolega Konaković ima mnogo većih problema od izjava predsjednika Srbije i kao vrijedan čovjek trebao bi početi čistiti u svom dvorištu. Može krenuti od Nukićevih gnusnih, prijetećih, slika i poruka'', zaključio je Nešić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja