MEĐUNARODNA ZAJEDNICA IMA SVE MANJE VREMENA DA DELUJE: Milivojević: Vašington i Brisel da preispitaju mere hapšenja Srba!
Foto: Marina Lopičić

stav

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA IMA SVE MANJE VREMENA DA DELUJE: Milivojević: Vašington i Brisel da preispitaju mere hapšenja Srba!

Politika -

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da je oslobađanje nekih od uhapšenih Srba sa severa Kosova rezultat pritiska SAD na Prištinu.

- Mislim da Vašington kao jednu od mera za deeskalaciju vidi, između ostalog, i puštanje na slobodu uhapšenih Srba. Pored toga, pre nekoliko dana američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar govorio je o potrebi da Priština formira ZSO, a to je ponovio i nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin - rekao je Milivojević.

Deeskalacija situacije na severu KiM bi mogla imati dva moguća ishoda.

- Jedan je formiranje ZSO, a drugi puštanje uhapšenih Srba na slobodu. Mislim da su i Vašington i Brisel, odnosno Euleks, shvatili da moraju da se preispitaju mere hapšenja Srba koje nemaju uporište u krivičnom pravu i da mora ZSO da se stavi na dnevni red. Bez toga nema mira i stabilnosti niti lokalnih izbora na severu Kosova - dodao je.

Prema njemu, zapad ima sve manje vremena da reaguje.

- Vašingtonu i Briselu je u interesu da vrati Srbe za pregovarački sto i da se razgovara o Ohridskom sporazumu. Zapad želi da u ovoj godini reši barem prvu fazu kosovskog pitanja, jer su sledeće godine na programu i američki i izbori u EU. Pritom, Vašington i Brisel ne žele da na tom putu ugroze kosovsku državnost - zaključio je Milivojević.

Kurir.rs/Blic

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track