"MI SMO ŽRTVOVALI MRTVE ŽRTVE" Kojčić o srpskom ZABORAVU: Nas su, kao narod uništila guranja pod tepih, to više NIJE GREŠKA!
Foto: Kurir Televizija, screenshot

stradanje srba u II svetskom ratu

"MI SMO ŽRTVOVALI MRTVE ŽRTVE" Kojčić o srpskom ZABORAVU: Nas su, kao narod uništila guranja pod tepih, to više NIJE GREŠKA!

Politika -

Dragoljub Kojčić, politički filozof i dr Nenad Lajbenšperger, istoričar Republički zavod za zaštitu kulture Beograd gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije razgovaravši o Velikom ratu i velikim gubicima Srbije u ovom istorijskom svetskom sukobu.

Nenad Lajbenšperger, Dragoljub Kojčić
foto: Kurir tv

U Bugarskoj postoje 24 groblja od kojih je samo jedno, ono u Sofiji, poznato. 23 su bukvalno zbrisana sa lica zemlje.

Slovačke vlasti su "Veliki međer" prvi austrougarski logor za Srbe zapustili i polovina groblja je jedno vreme bila pretvorena u trkalište za pse. Nakon reagovanja Srba iz Bratislave, vlasti su tu odluku ukinule. Koliko je ovo bio sraman čin za srpske vojnike koji su ovde postradali, i to čak 5464 njih.

Srbija je u poslednjih nekoliko godina krenula u obnovu sećanja, komentariše Kojčić.

- Bez prošlosti nema našeg identiteta - kaže Kojčić.

Da ne bi imali grižu savesti svi zločini, uključujući one u Mačvi nad civilima, su gurnulli pod tepih. Nas su, ukazuje Kojčić, najviše uništila ta "guranja pod tepih".

02:57

MI SMO ŽRTVOVALI MRTVE ŽRTVE Kojčić o srpskom ZABORAVU: Nas su, kao narod uništila guranja pod tepih, to više NIJE GREŠKA!

- To nas je najviše koštalo. Činjenica je od 1917. godine da su mnogi zločini učinjeni prema Srbima, da ne bi imlai grižu savesti oni su gurnuli pod tepihe. Oni su nas puno koštali i zbog toga, od raspada Jugoslavije, nismo imali jasnu predstavu o tome šta je srpski istorijski prostor. Oni koji su vršili zločine, oni su te zločine ponovili 1992, godine, znači Hrvati i Muslimani. Sve su to posledice Velikog rata - rekao je Kojčić.

Izvukao je ključan problem.

- Mi smo napravili, nakon Velikog rata SAMOZABORAV 1945. godine, takođe, zbog kojeg nam se dogodio i Prebilovac i Gospić... Mi smo žrtvovali žrtve, oni koji su širom sveta sahranjivani i njih smo žrtvovali! To više nije greška, to je greh! Sada pružamo ruku svima za saradnju, ali nikada više po cenu zaborava - upozorio je Kojčić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

08:41

GLAVNO ORUŽJE RATA JE POZNATA SOVJETSKA PUŠKA?! Mlakar: Ukrajina napravila VELIKU STRATEŠKU GREŠKU, vode rat po tik tok sistemu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track