NETAČNO JE DA ĆE SE NOVIM ZAKONOM IZVRŠITI PRIVATIZACIJA: Premijerka Ana Brnabić poručila da će novi zakon biti važan za privredu!
Foto: BETA/Amir Hamzagić

izlaganje

NETAČNO JE DA ĆE SE NOVIM ZAKONOM IZVRŠITI PRIVATIZACIJA: Premijerka Ana Brnabić poručila da će novi zakon biti važan za privredu!

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je danas da je Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije veoma važan za privredu i da on ne dovodi to privatizacije javnih dobara i preduzeća.

- Predlog ovog zakona je važan za našu zemlju i građane, za konkurentnost privrede i uvećanje bogatstva preduzeća profesionalizacijom upravljanja njima. Zakonom bi otpočeli sistemsku reformu upravljanja svim privrednim društvima, pa i javnim preduzećima“, rekla je Brnabić na sastanku sa novinarima u Palati Srbije, koji je Vlada organizovala da bi se otklonile nedoumice oko ovog zakonskog predloga. Premijerka je kazala da je predlog izazvao mnoge polemike i nedoumice i da je povučen iz procedire kako bi prošao još jedna krug javne rasprave. Odgovarajući na primedbe na zakon, Brnaboć je navela da je prva neistina o njemu ta da je donošen tajno. "Prethodno je Vlada Srbije u decembru 2020. usvojila polazne osnove za uspostavljanje politike državnog vlasništva, Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, za period 2021-2027. godine u aprilu 2021. i Akcioni plan za period 2021-2023. godine - rekla je Brnabić.

Rekla je i da su tokom izrade Strategije i Nacrta zakona, održane javne rasprave.

- Netačno je da ovim zakonom želimo omogućiti privatizaciju javnih prediuzeća, kao što su Srbijavode, Srbijašume i slično, Istina je sasvim suprotna - cilj zakona je da se očuvaju nacionalni i strateški interesi zemlje. Mogli smo i prethodnim zakonom da ih privatizujemo i nismo za to morali da donosimo novi zakon - dodala je.

Naglašava da je besmislica da će nacionalni parkovi i ostala javna dobra biti privatizovani donošenjem ovog zakona.

- Zakonom o javnoj svojini utvrđeno je da se u kapital ne mogu ulagati prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi koje mogu biti isključivo u javnoj svojini i druge nepokretnosti koje mogu biti isključivo u javnoj svojini. Istim zakonom je propisano i da šume i šumsko zemljište, vodno zemljište i vodni objekti u javnoj svojini, kao i druga dobra od opšteg interesa u javnoj svojini, saglasno posebnom zakonu, upravlja javno preduzeće, ne ulazi u kapital tog preduzeća - zaključila je.

Kurir.rs

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track