BIVŠI SPECIJALNI IZASLANIK EU NA KIM FEJT: SAD gube strpljenje sa Prištinom zbog nedovoljnog napretka u dijalogu
Foto: Profimedia

ne mogu računati na NEKADAŠNJU podršku

BIVŠI SPECIJALNI IZASLANIK EU NA KIM FEJT: SAD gube strpljenje sa Prištinom zbog nedovoljnog napretka u dijalogu

Politika -

Bivši specijalni predstavnik Evropske unije na KiM Piter Fejt izjavio je danas da SAD gube strpljenje sa Prištinom i da će upravo privremene prištinske institucije najviše izgubiti ako nastavi da se odlaže dijalog sa Beograd.

- Sjedinjene Države gube strpljenje za Kosovo jer ne napreduje dovoljno. Vidim da SAD imaju kritički odnos prema Vladi Kosova, a to je bez presedana. Čini se jasnim da Bajdenova administracija gubi strpljenje sa Kosovom - izjavio je Fejt za Teve 1.

Upozorio je Prištinu da su geopolitičke okolnosti drugačije, a i da su same SAD

- Bila bi prava tragedija za Kosovo ako izgubi podršku Sjedinjenih Država. Zato morate imati na umu da stvari nisu kao pre i da ne možete da računate na simpatije i podršku koju ste nekada imali - rekao je.

Dodao je i da Vašington i Brisel nisu počeli da podržavaju srpsku stranu.

- Znam da nije lako, ali predlažem premijeru Kurtiju da uloži više napora u dijalog sa Srbima na severu Kosova umesto da tamo šalje specijalne jedinice - dodao je.

Ističe sporazum iz Ohrida kao vrata za Prištinu ka međunarodnim institucijama.

- Šteta je što ne postoji politička volja ni jedne ni druge strane za dalji napredak, međutim mislim da će Kosovo više trpeti posledice. Ako stranke ozbiljno shvate dogovor postignut u Ohridu, onda bi stvari krenule napred i to bi pomoglo Kosovu da postane član raznih međunarodnih organizacija, kao i Ujedinjenih nacija - zaključio je.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track