PREDSEDNIK VUČIĆ PRIMIO AKREDITIVNA PISMA: Poželeo sam srdačnu dobrodošlicu novoimenovanim ambasadorima (FOTO)
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

PREDSEDNIK VUČIĆ PRIMIO AKREDITIVNA PISMA: Poželeo sam srdačnu dobrodošlicu novoimenovanim ambasadorima (FOTO)

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primo je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Države Palestine Mohameda Al Namura, Demokratske Republike Kongo Žozefa Kalalе Mulambе, Japana Akirе Imamurе, Republike Kipar Andreasa Fotiua, Bosne i Hercegovine Aleksandra Vranješa, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Edvarda Fergusona i Republike Angole Emilia Migela de Karvalja Sobrinja.

"Poželeo sam srdačnu dobrodošlicu novoimenovanim ambasadorima Države Palestine, Demokratske Republike Kongo, Republike Kipar, Bosne i Hercegovine, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Republike Angole", napisao je predsednik na Instagramu.

Akreditivna pisma ambasadora Demokratske Republike Kongo

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Demokratske Republike Kongo Žozefa Kalala Mulambe, koji mu je tom prilikom preneo pozdrave predsednika Feliksa Čisekedija Čilomba.

Predsednik Vučić je ambasadoru poželeo dobrodošlicu u Srbiju i izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje, kao i zahvalnost na čvrstoj i principijelnoj poziciji ove zemlje u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija istinski posvećena razvoju svestranih odnosa sa afričkim zemljama, sa kojima nas povezuje tradicionalno prijateljstvo, učvršćeno u doba nekadašnje Jugoslavije, naglasivši da se ovi odnosi temelje na principima zajedništva, saradnje i solidarnosti.

U tom kontekstu, predsednik Vučić je izrazio uverenje da će mandat ambasadora Mulambe doprineti intenzivnijoj komunikaciji i utvrđivanju oblasti saradnje od obostranog interesa na kojima bismo mogli zajednički da radimo na dobrobit naših naroda.

Poželevši uspešan mandat ambasadoru Mulambi, predsednik Vučić je iskoristio priliku da pozove u ponovnu posetu predsednika DR Konga, čiji je boravak u Beogradu 2019. godine umnogome doprineo jačanju odnosa između naših zemalja.

Akreditivna pisma ambasadora Države Palestine

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma novoizabranog ambasadora Države Palestine Muhameda Al Namura i poželeo mu uspešan boravak i mandat u Srbiji.

Tokom razgovora, predsednik Vučić je konstatovao da su odnosi između Srbije i Palestine zaslovani na tradicionalnom prijateljstvu, uz obostrani interes za dalji razvoj saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Sagovornici su razgovarali i o oblastima u kojima je moguće ojačati saradnju, poput turizma i sporta.

Predsednik Vučić je zahvalio Palestini na političkoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i privrženosti međunarodnom pravu i Povelji UN. On je uzvratio pozdrave palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, koje mu je ambasador Al Namur preneo ovom prilikom.

Akreditivna pisma ambasadora Japana

Predsednik Vučić primio je danas akreditivna pisma novoizabranog ambasadora Japana Akire Imamure, kojem je poželeo srdačnu dobrodošlicu, uspešan diplomatski mandat i prijatan boravak u našoj zemlji. Ambasador Imamura je preneo pozdrave i ličnu poruku cara Naruhita o njegovoj želji da promoviše odnose i saradnju Srbije i Japana.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiranog napretka u političkom dijalogu i ekonomskoj saradnji Srbije i Japana i izrazio nadu da će u narednom periodu doći do razmene poseta na najvišem nivou, čime bi bio dat dodatni podsticaj saradnji u svim oblastima.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Konstatujući da bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Japana sve više dobija na intenzitetu, predsednik Vučić je naglasio da ga posebno raduje činjenica da su japanski investitori prepoznali prednosti poslovanja u Srbiji, te da je sve veći broj japanskih kompanija prisutan na našem tržištu.

Ambasador Imamura je rekao da Japan nastavlja sa inicijativom za saradnju sa Zapadni Balkanom, koju je pokrenuo nekadašnji premijer Šinzo Abe prilikom posete Srbiji 2018. godine. On je istakao da je zapazio veliki ekonomski napredak naše zemlje i najavio nove zajedničke projekte i japanske investicije.

Akreditivna pisma ambasadora Bosne i Hercegovine

PredsednikVučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Bosne i Hercegovine Aleksandra Vranješa kome je poželeo srdačnu dobrodošlicu, uspešan rad i prijatan boravak u Srbiji.

Predsednik Vučić naveo da se Srbija zalaže za jačanje bilateralnih odnosa sa BiH uz dalju izgradnju međusobnog poverenja i solidarnosti. On je naglasio doslednost Srbije u politici očuvanja mira i stabilnosti u regionu i poštovanja međunarodnog prava ponovivši da naša zemlja podržava integritet BiH i Republike Srpske u okviru BiH.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Sagovornici su se saglasili da postoji zajednički interes za dalje unapređenje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesovanja, posebno u sferi ekonomije, zajedničkih infrastrukturnih projekta, regionalnog razvoja i međusobne podrške na putu evrointegracija.

Akreditivna pisma ambasadora Republike Kipar

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Kipar Andreasa Fotiua.

Poželevši ambasadoru prijatan boravak u Beogradu i uspeh u radu, predsednik Vučić je izrazio uverenje da će odnosi naše dve zemlje, zasnovani na čvrstom prijateljstvu, uzajamnom poverenju i istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, biti dodatno unapređeni tokom njegovog mandata.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić je i ovom prilikom naglasio da Srbija veoma ceni iskreno prijateljstvo Kipra, koji svojim stavovima brani međunarodno pravo.

Predsednik Vučić je uputio poziv predsedniku Hristodulidisu da poseti Srbiju, kojom prilikom bi bila održana sednica Saveta za saradnju Srbije i Kipra. On je ovom prilikom zahvalio i za podršku Kipra evropskom putu Srbije.

Ambasador Fotiu je rekao da će se posvetiti ekonomskoj saradnji Srbije i Kipra, ali i predstavljanju kiparske istorije i kulture.

Akreditivna pisma ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Edvarda Fergusona i poželeo mu dobrodošlicu i uspeh u obavljanju nove dužnosti u Beogradu.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će tokom diplomatskog mandata ambasadora Fergusona doći do jačanja sveobuhvatne saradnje između Beograda i Londona, ali i intenziviranja političkog dijaloga na svim nivoima.

Sagovornici su ocenili da se ekonomska saradnja Srbije i UK dinamično razvijala tokom prethodnih nekoliko godina, te su izrazili uverenje da postoji prostor za jačanje partnerstva u brojnim oblastima, kao što su energetika, građevinarstvo, IKT usluge i zajednički rad na velikim infrastrukturnim projektima.

Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Fergusona da prenese pozdrave kralju Čarlsu Trećem.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:15

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS U BRISELU, SASTAJE SE SA STOLTENBERGOM: Održava se nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track