ANKARA KORISTI TVRDU MOĆ: Milivojević: Jačanje turskog uticaja na Kosovu je u interesu SAD, Amerika tako veže Tursku za NATO
Foto: Marina Lopičić

stav

ANKARA KORISTI TVRDU MOĆ: Milivojević: Jačanje turskog uticaja na Kosovu je u interesu SAD, Amerika tako veže Tursku za NATO

Politika -

Turska je nedavno obezbedila tzv. bezbednosnim snagama Kosova pet bespilotnih letelica "bajraktar", a na jesen će preuzeti i komandu nad NATO.

- Kosovo je od posebnog strateškog interesa Turske. Još je bivši turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu definisao strateške interese na Kosovu i uopšte na Zapadnom Balkanu, a kao ključne faktore naveo albanski i islamski. Nije slučajno Turska bila druga država koja je priznala nezavisnost Kosova - izjavio je bivši diplomata Zoran Milivojević.

On ističe i važnost situacije u Ukrajini.

- Nakon rata, ali već i sada, priprema se velika raspodela geostrateških uticaja u Evropi i svetu. Turska trenutno promoviše svoje interese na Kosovu i za to koristi tvrdu, vojnu moć. Ne zaboravimo, Turska je druga vojna sila u NATO-u, a jačanjem vojne komponente želi da zaštiti i svoju političku moć na Kosovu - dodaje Milivojević.

On smatra da je jačanje turskog uticaja na KiM u interesu SAD.

- Na taj način Vašington će Tursku čvršće vezati za NATO, pogotovo što Turska svojim delovanjem na Kosovu neće dovesti u pitanje interese Zapada koji se zalaže za nezavisno Kosovo. Takođe, na Kosovu je veoma izražen islamski faktor pošto su muslimani ubedljiva većina stanovništva. Turska ima ulogu da svojim uticajem nadvlada eventualni ekstremni islamski faktor. Prva funkcija je da na posredan način osnaži kosovsku državnost i doprinese njenoj većoj funkcionalnosti. Druga, da ojača NATO tendenciju Kosova jer je jedan od prioriteta Kosova ulazak u NATO. A treća uloga je zatvaranje uticaja Rusije na Balkanu posle rata u Ukrajini kako bi se zatvorilo i pitanje Kosova - ističe on.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track