UZBUĐEN ZBOG POVRATKA NA BALKAN, UŽIVA U PEVANJU, SKIJANJU, ŠETNJAMA I KNJIGAMA: Ko je novi britanski ambasador u Beogradu
Edvard Ferguson, Foto: Britanska ambasada Beograd

Edvard Ferguson stupio na dužnost

UZBUĐEN ZBOG POVRATKA NA BALKAN, UŽIVA U PEVANJU, SKIJANJU, ŠETNJAMA I KNJIGAMA: Ko je novi britanski ambasador u Beogradu

Politika -

Nj.E. Edvard Ferguson predao je juče akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i time formalno stupio na dužnost ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji.

Ferguson je naglasio da veruje da postoji veliki potencijal da se između Srbije i Britanije poboljša saradnja u oblasti međusobne trgovine, tehnologije, na zaštiti životne sredine, kao i u oblasti kulture i obrazovanja.

Edvard Ferguson i Aleksandar Vučić
Edvard Ferguson i Aleksandar Vučićfoto: Britanska ambasada Beograd

- Moja porodica i ja smo veoma uzbuđeni što smo se vratili na Balkan. Na profesionalnom planu, želim da revitalizujem istorijski dobre odnose između Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije. Tokom dva svetska rata naše države su stajale jedna uz drugu braneći zajedničke vrednosti nasuprot, kako se tada činilo, nepobedivih sila porobljivača. Želim da obnovim i ojačam te veze koje postoje već gotovo dva veka, da gradim moderne odnose koji su usmereni na budućnost, a koji će biti zasnovani na uzajamnom poštovanju i zajedničkim interesima. Kada govorimo o ličnim osećanjima, moja supruga Karolin i ja mnogo volimo ovaj region. Naša najmlađa ćerka je rođena u Sarajevu. Ja sam proveo divnih mesec dana u Novom Sadu dok sam se pripremao za ovu poziciju. Jedva čekamo da posetimo i istražimo mnoga prelepa mesta i da upoznamo sjajne ljude širom Srbije - rekao je ambasador Ferguson.

Kako navode iz britanske ambasade, pre dolaska u Srbiju, ambasador Ferguson bio je na poziciji ministra savetnika za odbranu u Britanskoj ambasadi u Vašingtonu, gde je predvodio mrežu britanskog Ministarstva odbrane koja uključuje oko 1,000 ljudi u 28 država i bio zadužen za britansko-američku vojnu saradnju u oblasti strateškog planiranja, nuklearne politike, odbrambene trgovine kao i nauke i tehnologije.

Edvard Ferguson i Aleksandar Vučić
Edvard Ferguson i Aleksandar Vučićfoto: Britanska ambasada Beograd

Od 2014-2018. služio je kao britanski ambasador u Bosni i Hercegovini gde je, zajedno sa nemačkim kolegom, kreirao novu međunarodnu strategiju kojom je reaktiviran proces socio-ekonomskih i reformi evro-atlantskih integracija nakon dugog perioda stagnacije.

- Edvard je 2001. godine svoje studije klasičnih nauka na Oksfordskom univerzitetu završio sa počasnom diplomom prve klase. Nakon toga se pridružio Ministarstvu odbrane u kome je, između ostalog, radio kao najbliži saveznik ministru odbrane na operacijama u Iraku i potom je vodio tim zadužen za vojne operacije u Avganistanu. Takođe je, od 2012-2014, radio kao šef strategije britanskog Ministarstva odbrane, gde je bio odgovoran za dizajniranje budućih oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva. Završio je i master studije strategije i diplomatije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE) 2013. godine. Počasni je saradnik Instituta za strategiju i bezbednost Egzeter univerziteta - saopštili su iz ambasade.

Oženjen je Karolinom sa kojom ima troje dece - najmlađa Mimi će živeti sa njima u Beogradu, dok će Henri i Tesa biti na školovanju u Britaniji. Uživa u pevanju, skijanju, dugačkim šetnjama i dobrim knjigama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja