EVROPSKA UNIJA IZNELA SVOJE ZAHTEVE PRED BEOGRAD I PRIŠTINU: Čekaju komentare na ovih pet tema!
Foto: privatna arhiva

pregovori

EVROPSKA UNIJA IZNELA SVOJE ZAHTEVE PRED BEOGRAD I PRIŠTINU: Čekaju komentare na ovih pet tema!

Politika -

Evropska unija je zatražila dodatne komentare od Srbije i privremenih prištinskih institucija u vezi sa pet tema o kojima se govorilo u Briselu na sastanku dveju strana.

Te teme su mapa puta ka normalizaciji odnosa, energetika, primena Deklaracije o nestalim licima, smirivanje situacije na severu, kao i trgovinska pitanja.

Portparol EU Peter Stano je naglasio da su sastanci bili teški.

- To uključuje sprovođenje novog Sporazuma o putu normalizacije odnosa, energetiku, sprovođenje Deklaracije o nestalim licima, deeskalaciju situacije na severu Kosova i organizovanje vanrednih izbora, kao i trgovinska pitanja. Sastanci su bili teški i sveobuhvatni i nisu doneli trenutni napredak. Međutim, od stranaka je zatraženo da razmisle o sastancima i daju povratne informacije o tačkama dnevnog reda. Diskusije će se nastaviti, a fasilitator EU će sazvati nove sastanke u narednom periodu - piše u saopštenju.

Beograd i Priština se nisu dogovorili ni oko jedne teme, a prištinska strana je optužila specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je naklonjen Srbiji.

- EU očekuje da obe strane ispune svoje obaveze u dijalogu i zahteve EU za deeskalacijom bez daljeg odlaganja, da se konstruktivno angažuju u procesu i da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije - saopštili su iz EU.

Kurir.rs/Koha

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track