"TURSKA NASTOJI DA BUDE REGIONALNA SILA" Vuković analizira: Srbiju ne bi trebalo da brinu donacije letelica kosovskim Albancima
Foto: Kurir Televizija, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

kurir tv

"TURSKA NASTOJI DA BUDE REGIONALNA SILA" Vuković analizira: Srbiju ne bi trebalo da brinu donacije letelica kosovskim Albancima

Politika -

Suživot na KiM je moguć, tvrde građani na KiM, međutim politički analitičari sa druge strane navode da je vrlo moguća i eskalacija nasilja, a najbolji pokazatelj je naoružavanje tzv. kosovske paravojske.

Naime, Ambasador Turske u Prištini Sabri Tunč Angili izjavio je juče da bespilotne letelice “Bajraktar ​” koje je Turska isporučila Prištini nisu donacija, ali je i naveo da je njegova država spremna da obezbedi i drugu opremu ako to budu bile potrebe tzv.kosovske Vlade.

Kako je podvukao,Turska je strateški partner tzv.Kosova i učestvovaće u razvijanju svih oblasti,uključujući i odbranu.

Vidovdanski skup, Severna Mitrovica, Kosovo
foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

Podsetićemo da je Srbija zbog toga nedavno i uručila protesnu notu ambasadoru Turske i koristi sve raspoložive kanale da upozori tu državu da je to za nas neprihvatljivo i zabrinjavajuće. Ankara tvrdi da nije reč o donaciji oružja, već o prodaji, međutim prema tvrdnjama naših zvaničnika, ta mogućnost je isključena.

Gost koji je obrazložio ciljeve, ali i probleme Turske je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

01:16

TURSKA NASTOJI DA BUDE REGIONALNA SILA Vuković analizira: Srbiju ne bi trebalo da brinu donacije letelica kosovksim Albancima

- Prema svim ugovorima, tzv. Kosovo nema pravo da formira takvu vrstu ofanzivnih oružanih snaga. Turska ima velike ambicije u regionu, a suštinski joj mnogo veći trgovniski, ali i politički saradnik Srbija, a ne tzv. Kosovo. Turska nastoji da se pozicionira kao regionalna sila čiji je uticaj možda i odlučujuć. Turska ima i svoje probleme oko politike, ekonomije, pa i onih sa Grčkom. Turska im i ekonomsku krizu, bori se sa inflacijom - rekao je Vuković, pa dodao:

- Ne smunjivo da Srbija, kao ozbiljna država, ne treba da se brine zbog par nekih letelica koje su Albanci dobili od Turaka.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:54

PRIŠTINA IMA PROBLEM SA KURTIJEM, TZV. KOSOVO ŽIVI OD DONACIJA! Vujičić: Nećemo izgubiti nadu da će ukloniti OVU USIJANU GLAVU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track