SRDAČNO: Ambasador SAD Kristofer Hil i ministar Ivica Dačić poslali poruke o dubokim ISTORIJSKIM VEZAMA dve zemlje!
Foto: Beta MIloš MIškov

predstavljene marke s likovima tesle i pupina

SRDAČNO: Ambasador SAD Kristofer Hil i ministar Ivica Dačić poslali poruke o dubokim ISTORIJSKIM VEZAMA dve zemlje!

Politika -

Na obeležavanju 105 godina od kada se zavijorila zastava Srbije na Beloj kući predstavljene su danas marke sa likovima velikih srpskih naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina i poslate su poruke o nužnosti jačanja sveukupnih veza dve zemlje.

Događaju u Muzeju PTT u Beogradu prisustvovali su ambasador SAD Kristofer Hil, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Direktor Đorđević je rekao da je ovo veliki momenat za Poštu Srbije, koja se pridružila državi Srbiji u obeležavanju današnjeg dana kada se 1918. godine srpska zastava zavijorila na Beloj kući, posvećujući ga Mihajlu Pupinu i Nikoli Tesli, dvojici najvećih svetskih naučnika srpskog porekla koji su kako je naveo, most izme|u dva naroda i države.

Ivica Dačić, Kristofer Hil
foto: Beta MIloš MIškov

Ambasador Hil je pozdravio podsećanje na ovaj važan istorijski događaj koji je, prema njegovim rečima primer dubokih istorijskih veza SAD i Srbije, napomenuvši da smo bili saveznici u oba svetska rata i trebalo bi da razmišljamo da to ponovo postanemo, pogotovu sada kada imamo još jedan rat na evropskom tlu, govoreći o "brutalnoj i varvarskoj" invaziji Rusije na Ukrajinu. Dodao je da razume složenost situacije ali je napomenuo da ne treba da dozvolimo da to bude prepreka da se uradi ono što je ispravno.

Ministar Dačić je naglasio je da je naša obaveza da i dalje unapređujemo odnose dve zemlje na temelju zajedničkih vrednosti i gradimo partnerstvo u duhu međusobnog poverenja i poštovanja. Podvukao je da se Srbija zalaže za održanje regionalnog mira i stabilnosti i ulaže napore kako bi postala deo Evropske unije. Napomenuo je da veoma ceni podršku koju je Amerika pružala naporima u ostvarivanju ovih ciljeva i izrazio iskreno nadanje da će to činiti i u buduće.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track