NOVI ŠAMAR KURTIJU IZ STEJT DEPARTMENTA: Ništa od stranih investicija dok vlada korupcija!
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Shutterstock

loša klima za ulaganja

NOVI ŠAMAR KURTIJU IZ STEJT DEPARTMENTA: Ništa od stranih investicija dok vlada korupcija!

Politika -

Nakon sankcija iz EU i SAD, Priština je dobila još jednu konkretnu opomenu iz američkog Stejt departmenta. Izuzetno negativan izveštaj o investicionoj klimi na Kosovu i Metohiji, koji je sačinjen u Vašingtonu, pojačan je i upozorenjima Američke privredne komore (APK) na KiM, koja je zaključke Stejt departmenta nazvala uznemirujućim.

Hitne promene

U izveštaju dominiraju upozorenja na korupciju i slabu vladavinu prava, što ograničava strane investicije. Problemi Prištine su, prema oceni APK, i ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, dobrosusedski odnosi, nepouzdano snabdevanje energijom i poteškoće u uspostavljanju imovinskih prava.

- Veliki neformalni sektor i rasprostranjena korupcija i dalje predstavljaju prepreku za investitore, dok veliko oslanjanje na međunarodnu finansijsku podršku i doznake dovodi u pitanje dugoročnu održivost privrede KiM - upozorava APK.

Samo početak

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da su ovakvi izveštaji Stejt departmenta znak da je i Amerika počela da naziva stvari pravim imenom i da neće stati dok se nešto zaista ne promeni.

Srđan Barac
foto: screenshot

- Troma i spora administracija SAD najzad se pokrenula i počela da u zvaničnim dokumentima stvari naziva onakvim kakve i jesu. Trebalo je mnogo truda i rada da se tako troma i velika administracija pokrene, ali sada kada je krenula s radom, neće stati dok ne promeni stanje u društvu na KiM. Problem nije samo u politici i ponašanju Aljbina Kurtija već i u tome što takva politika ima većinsku podršku u biračkom telu. Potreban je niz koraka kao što je ovaj, ali i mnogo konkretniji, da bi se stvari pomerile s današnjih opasnih pozicija - ocenio je naš sagovornik.

Skandal u medijskoj sferi

Kurti gasi Klan Kosova zbog Srbije

Kosovske vlasti zabranile su televiziji Klan Kosova da radi kao medij, a razlog oduzimanja licence je što se u dokumentima kompanije "opštine na Kosovu predstavljaju kao da su gradovi u Srbiji", prenosi Reporteri. Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine saopštilo je juče da je odbilo žalbu TV Klan Kosova na suspenziju dozvole za rad, uz obrazloženje da je odluka o ukidanju licence doneta u skladu sa zakonom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track