DUBRAVKA ĐEDOVIĆ SA NOVIM AMBASADOROM JAPANA: Ministarka razgovarala sa Akirom Imamurom o saradnji u oblasti energetike!
Foto: Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

SASTANAK

DUBRAVKA ĐEDOVIĆ SA NOVIM AMBASADOROM JAPANA: Ministarka razgovarala sa Akirom Imamurom o saradnji u oblasti energetike!

Politika -

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa novim ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom o zajedničkim projektima u oblasti energetike i zaštite životne sredine, saopštilo je njeno Ministarstvo. Ona je poželela Imamuri dobrodošlicu i prijatan boravak u Srbiji, zahvalila se Japanu na podršci koju pruža Srbiji u 140 godina dugoj istoriji bilateralnih odnosa i istakla da veruje u uspešan nastavak saradnje dve zemlje.

- Energetika zauzima važno mesto u saradnji naše dve zemlje, posebno kad govorimo o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama 'Nikola Tesla' A i B, projektu koji će umnogome doprineti umanjenju uticaja ovog postrojenja na Životnu sredinu i kvalitet vazduha - rekla je Đedović. Dodala je da je Srbija zahvalna japanskoj Vladi i Japanskoj agenciji za me|unarodnu saradnju Džajka (JICA) na finansijskoj i ekspertskoj podršci.

Ona je rekla da se nada da će energetski sektor biti jedna od najva`nijih oblasti u kojima će Srbija i Japan produbljivati saradnju, "o čemu će uskoro razgovarati u Tokiju tokom planirane posete".

Đedović je rekla da je Japan jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije i da su odnosi dve zemlje intenzivirani nakon istorijske posete nekadašnjeg premijera Šinza Abea 2018. godine Beogradu, kao i da su od tada kroz Inicijativu za Zapadni Balkan realizovane značajne japanske investicije u Srbiji. Dodala je da postoji potencijal za dalje unapre|enje ekonomske saradnje u procesu energetske tranzicije, gde su japanske kompanije već iskazale interesovanje za saradnju na razvoju energetske infrastrukture, kao i u sektoru obnovljivih izvora energije.

Ambasador Imamura ukazao je na višegodišnje kvalitetne odnose dve zemlje i istakao spremnost Japana da prenese znanje i iskustvo Srbiji u energetskoj tranziciji i zaštiti životne sredine. On je rekao da je planirana poseta Đedović Japanu veoma važna jer će podstaći saradnju dve zemlje u oblasti energetike i pomoći prepoznavanju novih mogućnosti za saradnju.

Na sastanaku je instaknuto da je Džajka zainteresovana za saradnju na projektu izgradnje hidroelektrane Bistrica i da se uz pripremu studije o uticaju na životnu sredinu, studije opravdanosti i projektovanje razgovara i "o mogućnostima finansiranja tog za domaći energetski sektor kapitalnog projekta".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja