FORMIRANJE VLADE CRNE GORE: Koalicija "Za budućnost Crne Gore" odustaje od mesta šefa Skupštine, ali traži četiri ministarstva!
Foto: Printscreen

kompromis

FORMIRANJE VLADE CRNE GORE: Koalicija "Za budućnost Crne Gore" odustaje od mesta šefa Skupštine, ali traži četiri ministarstva!

Politika -

Crnogorski predsednik Jakov Milatović završio je prvi deo konsultacija o mandataru za sastav nove Vlade, a za 7. avgust su najavljeni razgovori sa predstavnicima Force, Demokratske unije i CIVIS-a. Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad (PES) i najverovatniji mandatar nove vlade, po svojoj prilici još nije uspeo da obezbedi minimalno 41 poslanika, iako je posle konsultacija sa Milatovićem rekao da misli da ga je ubedio da ima većinu.

Formiranje vlade od pobednika izbora 30. avgusta deluje sve teže ostvarivo zbog ambicija PES-a i naročito Demokrata koji su međusobno već podelili ministarske fotelje i funkciju predsednika Skupštine Crne Gore. Za preostala četiri resora koje je Spajić prvobitno namijenio Bošnjačkoj stranci, i dalje se bore manjinske partije kojih se lider PES-a ne odriče i upravo zbog toga gubi podršku CIVIS-a i Ujedinjene Crne Gore.

I dalje je neizvjesna sudbina koalicije Za budućnost Crne Gore. Koalicija je, navodno spremna da napravi kompromis i odrekne se pozicije šefa Skupštine, na kojoj je dosad čvrsto insistirala, ali traži da zauzvrat dobije četiri resora u budućoj vladi - saobraćaj, energetiku i turizam, dok bi četvrta pozicija bila predmet naknadnog dogovora sa PES-om.

Milan Knežević i Andrija Mandić
Milan Knežević i Andrija Mandićfoto: Youtube prtscr / NSD

Iz ZBCG su prethodnih dana u više navrata poručivali da njima, shodno rezultatu izbora, treba da pripadne pozicija predsednika parlamenta. Ističu da su spremni na ustupke u pregovorima, ali da im je neprihvatljivo da "treći (na izborima) budu drugi", odnosno da Demokrate dobiju čelnu funkciju u Skupštini.

Na junskim parlamentarnim izborima, najviše mandata osvojila je lista PES - 24, a sledi koalicija koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) sa 21 mandatom.

Prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore, koju čine NSD i DNP, dobila je 13 poslanika, Demokratska Crna Gora Alekse Bečića sedam, a Građanski pokret URA Dritana Abazovi}a četiri. Bošnjačka stranka ima šest mandata, SNP dva, dok su albanske nacionalne stranke i HGI osvojile ukupno četiri mandata.

Kurir.rs/Vijesti/Borba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track