SPECIJALNA EMISIJA KURIR TV - 28 GODINA OD OLUJE! Veselin Šljivančanin: Šta god da smo potpisali, proterali bi Srbe kad-tad
Foto: Profimedia, Printscreen/Kurir TV

usijanje

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TV - 28 GODINA OD OLUJE! Veselin Šljivančanin: Šta god da smo potpisali, proterali bi Srbe kad-tad

Politika -

Na današnji dan pre 28 godina dogodila se operacija "Oluja" u kojoj su hrvatske snage proterale je između 200.000 i 250.000 Srba, dok je ubijeno skoro 2.000 ljudi, a spaljeno više od 22.000 srpskih kuća.

Gosti specijalne emisije Kurir TV razgovarali su sa autorkom i voditeljkom Silvijom Slamnig o zločinačkoj akciji koja je počela tog 4. avgusta 1995. godine.

21:00 Gosti Usijanja Veselin Šljivančanin i prof. Velibor Stević.

Potom su se u specijalnu emisiju Kurir televizije pridružili Veselin Šljivančanin, oficir JNA u penziji prof. Velibor Stević, pilot.

05:17

ŠTA GOD DA SMO POTPISALI, PROTERALI BI SRBE IZ HRVATSKE! Šljivančanin: Menjaju istoriju, pa odakle naši manastiri tamo

- Imam svoje skromno mišljenje, neko će se složiti, a neko ne, dakle, bilo šta da smo potpisali i hteli, oni bi kad-tad proterali Srbe iz Krajine, odnosno iz Hrvatske i gde god da su mogli da ih proteraju oni bi to učinili. I ovde sada žele da menjaju istoriju pa govore da su Srbi tamo samo jer su ih Austrougari poslali u Krajinu. Kako to, kada su pravljeni sprski manastiri, kao što su Krupa, Krka. Da nije bilo Srba ne bi bili pravljeni manastiri. Tačno da je bila seoba Srba 1690. godine i da su se doselili. Svuda gde su Srbi trebalo da brane jednu imperiju od osmanskog carsva, posle ih ta ista imperija protera, na kraju ih ti nacionalnisti hrvatski proterali - rekao je Šljivančanin.

Stević je nagovestio da je plan Z4 bio samo jedna farsa:

03:24

OLUJA NE BI USPELA BEZ NATO I SAD! Stević; Američki oficiri na čelu s Klarkom bili glavni organizatori

- To je bila samo jedna farsa, ništa se ne bi promenilo čak ni da je potpisan. To je bila jedna prevara, dakle ambasador koji je bio u Zagrebu navodno je razgovarao sa čovekom muslimanske veroispovesti kod Srebrnice i napisao državnom sekretaru SAD da je taj dotični gospodin izjavio da kod Srebrnice postoje masovne grobnice. Ako se Srbi ne zaustave, preti opasnost da dođu na Bihać i pobiju preko 20.000 civila. Molio je da se to spreči, a to su upravo uradili sa Olujom. Oluja ne bi uspela da nije bilo NATO i SAD. Sa tom vojskom su komandovali oficiri NATO i SAD, zato ne mogu da optuže hrvatske generale.

Šljivančanin je rekao da se Hrvati nikada neće osuditi za ovaj zločin:

Veselin Šljivančanin
foto: Kurir TV

- Kada su međunarodni moćnici koji su hteli da stvaraju neki novi svet, oni su smislili da najviši slobodarski narod, sa svojom tradicijom su Srbi i smeta im takav. Kada je to Hrvatska imala kompaktnu državu, nikada! Oni slave što su proterali deo naroda sa svoje teritorije. Zašto? Pa da se domognu primorja, to je njima bilo važno i da imaju neki dohodak. Onda u saradnji sa Vesli Klarkom i drugima, oni neće osuditi da su Hrvati napravili zločin. Pokrenuta optužena protiv pilota koji su ubili decu, a da li je neko podržao i rekao da je dosta, da su pobijeni civili i da će se za to suditi.

Potom je Stević podsetio kako je sve izgledalo, od momenta kada je Tuđman postao predsednik, pa je spomenuo ulogu SAD:

- Od aprila meseca 1990. godine Tuđman je postao predsednik kada je Anđelko Runjić potpisao kao predsednik Skupštine da se dozvoli na teritoriji Hrvatske, a tadašnje SFRJ, da budu višestranački izbori. Tuđman, čim je došao na vlast, pozvao je Franja Gregurića, generalnog direktora Astre u Moksvi, a to je bila velika kompanija, pa je tako ostvario uticaj na ruske političare i on je uspeo, posle raspada Varšavskog ugovora. Mi smo dobili tu informaciju, naša vlada je bila Jugoslavija u malom. Na kraju smo mi poslali tu informaciju, a naš generalštab je to znao kao i Slobodan Milošević. Oni su odlučili da snime dokumentarni film, pa su hvatali Špegelja. Cilj filma je bio da se objavi i da hapse Tuđmana, ali se to nije desilo. Niko se nije uhapsio niti odgovarao. Amerikanci i njihova služba je davala satelitske snimke, slali dronove i uništavali radare.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Šljivančanin je rekao da je Srbija 1992. godine zbog sankcija bila izolovana, kao i Slobodan Milošević:

- Sada kada gledamo dublje malo, nama su odmah posle etničkog čišćenja na prostoru hrvatske uvedene sankcije (1992. godina) i Srbija je bila izolovana sa svih strana. Smatram da je i Milošević kao političar bio izolovan. Franjo Tuđman je imao veliku podršku Zapadnih mentora koji su ga učili šta treba raditi. U svakom se vremenu vrši neko nadmudrivanje, a njihova osnovna ideja je bila da zavade i taj mali deo srpskoga naroda, pa je bilo priče da ga odvoje od Srbije. To su velike igre, mi možemo davati teorije, ali je mnogo teško da znamo sa kime i o čemu je Milošević tačno razgovarao.

Stević je rekao da zločin na Petrovačkoj cesti nije zločin, već genocid.

- Mi smo u vojsci imali malu knjižicu (Međunarodno ratno pravo) to se zna, civile, decu, starce, bolesne, zarobljenike... Ne možete tako da se ponašate. To nije zločin, već genocid. Ako se toliko ubije i protera, to je čišćene teritorije. Genocid je kada se to uradi, kada se čitav narod odstrani. Oni kažu proterano 220.000 ili 250.000, a po popisu (1991. godine) je bilo 400.000 ljudi, a možda i više. Genocid nezastareva.

20:00 Gosti Usijanja Predrag Marković i Milan Antonijević

Istoričar Predrag Marković i pravnik Milan Antonijević bili su prvi gosti specijalne emisije.

01:06

Predrag Marković: Oluja je samo završni čin, proterano je bar 400.000 Srba!

- Pripremanje terena je počela mnogo ranije, a mi smo se vezali za broj od 250.000 ljudi, ali ona je mnogo veća, bar 400.000 prognanih. Prvo su naterani da napuste na dalekom severozapadu Hrvatske, Daruvar i Koprivnica. Sve vreme rata išlo je iseljavanje iz gradova. U Zagrebu je živelo 50.000 Srba, sad ih nema ni 7.000. Setimo se porodice Zec, što je i sama Hrvatska osudila. Pa bacanja ljudi u Dravu. Oluja je samo završni čin sistematskog progona Srba u Hrvatskoj. Zanimljivo da danas samo Rijeka i Pula imaju najživlje srpske zajendice - rekao je Marković.

Predrag Marković
foto: Kurir televizija

Antonijević se nadovezao prokomentarisavši plan Z4 kog su Srbi odbili.

- Sigurno da ne bi došlo do ovakvih posledica da MIlošević nije bio kratkovid i zabranio Srbima da prihvate plan Z4. I gradonačelnik Knina Drago Kovačević je govorio o sukobu lidera Republike Srpske Krajine i Miloševića. On je Martiću rekao da se ubije ako padne Knin. Sve te političke greške su plaćene ogromnim brojem života. Na žalost, nema ni onih koji su osuđeni - rekao je Antonijević.

Milan Antonijević
foto: Kurir televizija

- Plan Z4 ima jedan problem, a on je predviđao povlačenje međunarodnih snaga. Sajrus-Vensov plan je imao neke garancije sa tampon zonama. Proble sa Z4 je što nismo sigurni kolika je bila zaštita tog sporazuma od strane međunarodnih snaga. Zaboravljamo da ih u zapadnoj Slavoniji nisu štitili. Hrvatska je s većom snagom napala Krajinu nego što je Rusija napala Ukrajinu. Bilo je tu 120.000 vojnika, a pogledajte teritoriju RSK i Ukrajine. Knin se u Drugom svetskom ratu branio nedeljama, četnici i Nemci su ga branili od Partizana - podsetio je Marković.

00:40

Antonijević: Z4 je obezbebeđivao visok stepen autonomije Srba unutar Hrvatske

Milan Antonijević osvrnuo se i na činjenicu da niko nije osuđen za Oluju.

- Moje kolege iz Zagreba koje se bave Olujom, govore o zločinima nad Srbima i to je hrabrost koju treba istaći u u ovom studiju. Hrvatska javnost, ali ni ceo Balkan nisu spremni za istinu. Istina mora da pobedi i Tompsona i Baju Malog Knindžu - kaže Antonijević.

- Čak i dobronamerni Hrvati koji nisu šovinisti kažu da je Oluja bila u redu, ali da je bilo izgreda. Kažu da su i neki Hrvati proterivani iz sela oko Knina. Ti Hrvati su se vratili svojim kućama. A iz Srbije je samo u Hrtkovcima bio taj nesretni događaj, odvratan događaj - kaže Marković.

U program se uključila novinarka Kurir TV Valentina Danilović koja je u Prijedoru izveštavala sa obeležavanja dana sećanja na žrtve Oluje.

04:56

Novinarka Kurira Valentina Danilović uživo iz Prijedora

Emisija je nastavljena razgovorom s dvojicom gostiju i svedočenjima prognanih u Oluji.

- Ratni zločini ne zastarevaju i to je poruka svima koji su odgovorni. Ja apelujem na sve svedoke da izađu javno i podele s javnošću. Nama Haški tribunal nije dao nikakve osnove da ima odgovornosti ni Gotovine ni Markača. A ima dovoljno elemenata iz dokumenata i iz Srbije i iz Hrvatske. I Karla del Ponte je, s neke druge funkcije, protestvovala i da ne može da razume takvu presudu. Mi govorimo o etničkom čišćenju i ratnim zločinima zbog kojih moramo da zanemimo. Što se tiče Petrovačke ceste, odgovorni su i piloti i njihovi nadređeni. Kako je Haški tribunal došao do validnih dokumenata na osnovu kojih su osuđeni Srbi, verujem da će doći i u ovim slučajevima - rekao je Antonijević.

Marković je govorio o enormno manjem broju Srba u Hrvatskoj.

- Paravojne srpske vojske su 91. u Hrvatskoj počinile strašne zločine. Ali ono što povećava odgovornost Hrvatske je što su zločin u Oluji počinile regularne trupe. Mi smo kaznili mnoge zločince i za Vukovar. Taj ološ se u ratu podigne, a mi smo mnoge kaznili, a Hrvati ne. Pogotovo ako se ima u vidu da to nisu radili razbojnici kao kod nas, nego prava vojska. To daje dodatnu dimenziju zločinu hrvatske države. Ja se pitam da li je Amerika faktor jer ako je Gotovina predmet, moralo bi se suditi i američkim generalima koji su ga savetovali. Krajina je američkim napadom ostala bez telekomunikacije u trenutku. Važno je da nema nikakve inicijative za povratak Srba. U Hrvatskoj su ih tretirali kao ostatak nezaklanog naroda. Srbi su 90-ih bili uplašeni brojnom ustaškom simbolikom koja se povampirila u Hrvatskoj. Pavelić se u grobu prevrće od zavisti prema Tuđmanu koji je uspeo ono što on nije - kaže Marković.

Voditeljku Silviju Slamnig zanimalo je zašto je Beograd ignorisao šta se događalo tog dana.

- Bilo ih je sramota i odnosa prema izbeglicama i nepružanja podrške tom stanovništvu. Mnoge su preusmeravali ka Vojvodini i Kosovu i to govori o neljudskom odnosu prema ljudima koji su izgubili sve što su imali. Cele 90-te su takve, svedočio sam delu te istorije - rekao je Antonijević.

Gosti su prokomentarisali reakciju Fonda za humanitarno pravo da državni vrh prestane sa obeležavanjem godišnica.

- Provokacija je teška reč, vratio bih se na reakciju tog istog Fonda nakon oslobađajućih presuda Gotovini i Markaču. Oni su tražili odgovornost. Ono što se dešavalo u Prijedoru ima dovoljnu težinu, da ne upadnemo u zamku kolektivne krivice. Za Oluju pojedinci treba da odgovaraju, ne ceo narod. Takve su i bile poruke u Prijedoru - smatra Antonijević.

04:37

28 GODINA OD OLUJE: Hrvatski zločin bez kazne nad srpskim stanovništvom

19:55 Podsećanje na etničko čišćenje

Autorka i voditeljka Silvija Slamnig podsetila je na događaje od pre 28 godina i na dane koji su usledili nakon početka zločinačke akcije Oluja, koja se i dana u Hrvatskoj slavi, a u Srbiji obeležava kao dan sećanja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:01

ISTORIČAR OTKRIVA KAKO JE NASTALA REČ USTAŠA: Ona uopšte nije hrvatska, preuzeta je u 19. veku! Mnoge Srbe istorija nije naučila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track