SVI PERU RUKE: Odalović: Nema odgovornosti ni za zločine nad Srbima u Hrvatskoj, ni za zločine nad Srbima na Kosovu!
Foto: Nataša Milenković

bey kazne

SVI PERU RUKE: Odalović: Nema odgovornosti ni za zločine nad Srbima u Hrvatskoj, ni za zločine nad Srbima na Kosovu!

Politika -

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kazao je da nema odgovornosti, ni za zločine nad Srbima u Hrvatskoj, ni za zločine nad Srbima na prostoru Kosova i Metohije.

Odalović je kazao da je među ljudima koji su ubijeni u akciji "Oluja", najmanje bilo onih koji su imali bilo kakvog kontakta sa nekim sukobom i da je to bila zona pod zaštitom UN, preneo je Pink.

On je napravio paralelu između tog i prostora Kosova 1999. godine.

- Šta se desilo u vreme misije i mandata UN u ovim zonama? Desio se pogrom i proterivanje više od 220 ili 250 hiljada ljudi. To je teško utvrditi, jer ne znamo gde su sahranjeni, mnogi se vode kao nestali, ubijeno ih je više od 1.850 ljudi. Dešava se isto - pred njihovim očima se Srbi kidnapuju, ubijaju, pale im se kuće i nema odgovornosti, ni za zločine nad Srbima u Hrvatskoj, ni za zločine nad Srbima na prostoru KiM i kada se neko drzne da pomene njihove zličine imate orkestriranu odbranu i uz njih pojavljuju i oni koji su to dozvolili - kazao je Odalović.

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu za ratne zločine na Petrovačkoj cesti i u mestu Svodno u kojima je stradalo 13 civila, među kojima četvoro dece. Optužnicu je protiv hrvatskih pilota podnelo Tužilaštvo za ratne zločine.

To je prva otpužnica u Srbiji za akciju Oluja.

Odalović je istakao da za takva dela postoji univerzalna jurisdikcija i to ne može niko da dovede u pitanje.

- To što oni pokušavaju da se o ovome ne priča, nego da smo njihova priča bude jedina to je drugi ugao. Ja njih tu mogu da razumem, ali ne da ih opravdam. Razumem ih u delu jer kad se razgrne sve ovo šta su radili i koje su zločine počinili, ruši se taj mit koji pokušavaju da naprave ne samo od Oluje, nego i od stvaranja države i ulaženja u istrage - naveo je Odalović.

On očekuje, kako je rekao, da ovo neće biti jedina optužnica.

Odalović je naveo da je Komisija učestvovala na ekshumaciji 1.050 žrtava koje su se vodile kao nestale iz akcije Oluja, od toga je 700 identifikovano, a 350 tela se nalazi u mrtvačnicama u Zagrebu, Osjeku i Rijeci, a još 500 Srba se vodi kao nestalo.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track