POCEPAO STRANKU A SAD PREDLAŽE UJEDINJENJE! Aleksić pokrenuo inicijativu da se pravi blok kao odgovor na Vučićev narodni pokret!
Foto: Zorana Jevtić, Beta/Saša Đorđević, Beta/Miloš Miškov

ukrupnjavanje posle usitnjavanja

POCEPAO STRANKU A SAD PREDLAŽE UJEDINJENJE! Aleksić pokrenuo inicijativu da se pravi blok kao odgovor na Vučićev narodni pokret!

Politika -

Tek što se pocepala još jedna opoziciona stranka, u ovom taboru je pokrenuta priča o objedinjavanju u jedan blok protiv vlasti. Takvu ideju predložio je upravo glavni akter cepanja Narodne stranke Miroslav Aleksić. On smatra da opozicija treba da formira pokret ili blok stranaka koji bi bio alternativa narodnom pokretu koji je najavio doskorašnji lider Srpske napredne stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uprkos tome što su izbori već za oko osam meseci, bivši saradnik Vuka Jeremića kaže da ima vremena i da ne treba žuriti.

- Na proleće očekujem izbore, ali ne znamo da li će biti odvojeni lokalni i republički i pokrajinski, da li će biti posebno beogradski ili će ići svi zajedno. Ono što je najvažnije je da, šta god se bude dešavalo, opozicija ima dogovor o saradnji, blokovima - izjavio je on za Novu.

Ipak, Aleksićeva inicijativa nije naišla na preterano oduševljenje u opozicionim redovima, jer nijedna od devet stranaka i pokreta koji organizuju proteste "Srbija protiv nasilja" nije oberučke prihvatila ovu ideju.

Lider Zeleno levog fronta Radomir Lazović otvoreno zamera i Aleksiću i Jeremiću što u trenucima podela u Narodnoj stranci najavljuju rad na ujedinjavanju opozicije. To za Lazovića šteti kredibilitetu ideje povezivanja opozicije.

Skupština Srbije, sednica Skupštine Srbije, Radomir Lazović
foto: Nemanja Nikolić

- Ako su želeli da pošalju poruku saradnje, jako su loše izabrali tajming da se oglase o ovom pitanju. Građani koji ovo gledaju s pravom će se zapitati kako oni koji u sopstvenoj kući upravo doživljavaju podele, nemaju mir i jedinstvo sad nude nešto što ni u svojoj stranci ne mogu da ostvare - rekao je on za Novu.

Aleksandar Jovanović Ćuta, 3 septembar 2022.
foto: Beta Emil Vaš

Sasvim drugačiju logiku ima Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik i lider Ekološkog ustanka, koji je spreman da prihvati najšire objedinjavanje "sa svima koji hoće da ruše Vučića".

Znatno oprezniji su iz Stranke slobode i pravde, pa se još ne izjašnjavaju o konkretnom predlogu Aleksića, iako načelno podržavaju saradnju. Iz Demokratske stranke podsećaju da već imaju blisku saradnju sa Srcem, Zajedno i Zeleno levim frontom i upozoravaju da će relevatna istraživanja pokazati koji oblik saradnje vodi do najveće sinergije i do krajnjeg uspeha.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja