USTAVNI POREDAK BiH JE URUŠEN! Ambasador Vranješ: Optužnica protiv Milorada Dodika je primer tiranije i suspendovanja prava!
Foto: Narodna Skupština Srbije

Sastanak

USTAVNI POREDAK BiH JE URUŠEN! Ambasador Vranješ: Optužnica protiv Milorada Dodika je primer tiranije i suspendovanja prava!

Politika -

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je da je podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika "primer tiranije, suspendovanja prava, logike i principa demokratije u BiH". U razgovoru s predsednikom srpskog parlamenta Vladimirom Orlićem, novoimenovani ambasador BiH je naglasio i da je "optužnica protiv legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda podignuta bez osnova i da urušava ustavni poredak BiH", saopšteno je iz Orlićevog kabineta.

Orlić je tokom sastanka sa Vranješom naveo da "Srbija smatra da je poštovanje Dejtonskog sporazuma od najvećeg značaja i da, u skladu sa tim, svako narušavanje dejtonskih principa i na njima zasnovanog ustavnog uređenja BiH, Srbija smatra pogrešnim i štetnim".

- Konsenzus dva entiteta i tri konstitutivna naroda je jedini ispravan put, nikako nametanje volje koja dolazi spolja... Želimo najbolje odnose sa svim narodima, svim ljudima u BiH, ali smo jasno saopštili da je Srbija danas snažno uz Republiku Srpsku, uz svoj narod i rukovodstvo koje je narod izabrao da čuva dejtonske principe, mir i napredak - rekao je Orlić.

Orlić je naveo da "Srbija u potpunosti poštuje teritorijalni integritet BiH, kao i Republike Srpske u okviru nje" i da očekuje "identično poštovanje kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, što je prilikom glasanja u Savetu Evrope (o članstvu Kosova) izostalo".

- Hoćemo da sarađujemo sa svima, čuvajući mir i stabilnost, koji jesu vitalni interes srpskog naroda gde god da živi. To ugrožavaju uvek drugi: videli smo na poslednjem primeru kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji na teritoriji Severne Makedonije zagovara "Veliku Albaniju", preteći da ceo Balkan uvede u nesreću i stradanje. Međunarodna zajednica ne sme da ćuti na to - rekao je Orlić.

Orlić i Vranješ razgovarali su i o infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje u RS i u Federaciji BiH i istakli značaj zajedničkog rada na velikim projektima kao što su auto-putevi, nove hidroelektrane i aerodrom, a Orlić je izrazio uverenje da će ambasador Vranješ tokom službovanja u Beogradu i lično doprineti jačanju bilateralnih odnosa Srbije i BiH, kao i dodatnom intenziviranju međuparlamentarne saradnje, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track