SPAJIĆ POMEŠAO RESORE, PARTNERE, OBEĆANJA...: Buduća crnogorska vlada na klimavim nogama?!
Foto: Printscreen/YouTube

neizvesno

SPAJIĆ POMEŠAO RESORE, PARTNERE, OBEĆANJA...: Buduća crnogorska vlada na klimavim nogama?!

Politika -

Mandatar za sastav 44. vlade Crne Gore i lider Pokreta „Evropa sad“ Milojko Spajić danas je nastavio pregovore o formiranju nove izvršne vlasti. Prema nezvaničnim informacijama crnogorskih medija, Spajić je spreman na ustupke i pokušaće da izmenjenom ponudom odgovori zahtevima stranaka sa kojima je pregovarao.

Naime, Spajića je za mandatara podržalo devet političkih subjekata koji zajedno imaju 44 poslanička mandata u novom sazivu parlamenta.

Osim Pokreta „Evropa sad“ koji raspolaže sa 24 mandata, Spajića su podržale još i Demokrate sa sedam, Bošnjačka stranka sa šest, Socijalistička narodna partija i Albanski forum sa po dva, kao i Demokratski savez Albanaca, Forca i Hrvatska građanska inicijativa sa po jednim mandatom. Podršku mu je pružila i Demokratska unija Albanaca koja je na minulim parlamentarnim izborima nastupila u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista, pa ostaje neizvesno da li će Spajić, koji je odmah nakon završenih izbora isključio svaku mogućnost pregovora sa DPS-om i Grđanskim pokretom URA, razgovarati i sa predstavnicima DUA.

Milojko Spajić, Milojko Spajic
foto: Pokret Evropa sad!

Nakon sastanka sa predstavnicima partija koje su ga podržale, u 14 sati će uslediti i razgovori sa liderima koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem.

Kako piše crnogorska Borba, Spajić je navodno spreman na sve - od povećanja broja resora pa do izmene dogovora sa Demokratama kojima je pripao bezbednosni sektor i mesto predsednika parlamenta.

Istovremeno, koalicija ZBCG i dalje očekuje da Spajić na sastanku bitno poboljša svoju ponudu sa najmanje četiri jaka resora i potpredsedničko mesto vlade, ako uopšte žele da pregovaraju o funkciji šefa parlamenta, koje im po svim principima formiranja vlasti pripada.

DF, Andrija Mandić, Milan Knežević
foto: Facebook video prtscr / Demokratski front

Podsćanja radi, Spajić je, uoči konsultacija o mandataru, održao pregovore sa koalicijom ZBCG ali nije bilo konkretnih rezultata, budući da su Knežević i Mandić insistirali na najmanje dva vladina resora i čelnoj poziciji Skupštine, koju je Spajić prethodno obećao Demokratama.

Spajić za postizanje dogovora i formiranje nove vlade ima rok od 90 dana, a ukoliko u tome ne uspe, Ustav nalaže raspuštanje Skupštine i raspisivanje novih parlamentarnih izbora, a novi izazov u sastavljanju vlade moglo bi da predstavlja nastojanje mandatara Spajića da u novoj izvršnoj vlasti bude 30 odsto žena.

Kurir.rs/Borba.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track