ORKESTRIRANA KAMPANJA PROTIV SRBIJE! Udruženim udarom pojedinih zapadnih medija i lobista hoće da uzdignu Prištinu
Foto: Shutterstock

analiza kurira

ORKESTRIRANA KAMPANJA PROTIV SRBIJE! Udruženim udarom pojedinih zapadnih medija i lobista hoće da uzdignu Prištinu

Politika -

Posle udružene inicijative da se politika EU i SAD prema Srbiji mora pooštriti, progurane kroz pismo političara različitih profila i funkcija, u zapadnim medijima se gotovo istovremeno pojavilo nekoliko tekstova kroz koje autori žele da pokažu da Kosovu navodno preti opasnost sa severa i da je Srbija i dalje "nasilnik s Balkana", kako to tvrde sagovornici američkog CNN. Ili se plasira teza da Srbija "ugrožava mir na Zapadnom Balkanu", kako navodi švajcarski Noje cirher cajtung, nemački Špigel to formuliše kroz krilaticu da se "Beograd igra vatrom", a Berliner cajtung poentira tekstom pod naslovom "Dominacija Srbije se mora slomiti".

Na talasu ove medijske ofanzive dolaze i javni istupi osvedočenih albanskih lobista, te se, možda i ogoljenije nego ikad, pokazuje da je reč o sinhronizovanoj i unapred planiranoj kampanji koja pokušava preokrenuti aktuelni momenat, u kojem se krivac prepoznaje u Prištini, i stvari opet postaviti tako da je Beograd negativac, te ga treba dodatno pritisnuti, ocenjuju sagovornici Kurira.

Poznata dinamika

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković kaže za Kurir da je reč o orkestriranoj kampanji protiv Srbije, a koja je čak i neskrivena i otvoreno agresivna, jer prvi put je vidljivo da su za izostanak prave deeskalacije na severu Kosova i Metohije krivi Kurtijevi nefleksibilnost i ekstremizam, ali i neskrivena netrpeljivost prema Srbima.

Milan Ivanović, Nenad Vuković
foto: Kurir tv

- Sada se svim sredstvima pokušava okrenuti ta situacija i Srbija vratiti na optuženičku klupu, jer Priština ne želi da pregovara i pravi kompromise. Tačno može da se prepozna određena dinamika, pa se prvo nastoji stvoriti atmosfera da je Srbija krivac. Upozoravali smo da će biti pojačano delovanje celog tog korpusa lobista kosovskih Albanaca, koji je izuzetno jak. Kosovski Albanci su se prvi put našli u defanzivi zbog situacije koju je kreirao Kurti i bilo je za očekivati da će se pojaviti orkestrirano i sinhronizovano delovanje albanskih lobija, a to podrazumeva i delovanje ljudi iz sveta politike, poput pojedinih evroparlamentaraca, američkih kongresmena, šefova spoljnopolitičkih odbora nekih država i drugih. Nekada je teško razlikovati politički Zapad od lobija kosovskih Albanaca, jer se dosta preklapaju. Pratite samo istupe Ališe Kerns, Ričija Toresa, Boba Mendesa. Možete u potpunosti da prepoznate delovanje koje nema ni privid objektivnosti. Sinhronizovanost je nesumnjiva, oni se jave istovremeno, odazivaju se jedni drugima u nastojanju da što više fundiraju svoje navode - objašnjava naš sagovornik.

Dobijaju na prostoru

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenjuje za Kurir da se vidi intencija pojedinih nemačkih medija i proširen prostor koji se daje potpisnicima pomenutog pisma protiv Srbije.

Suzana Grubješić
foto: Damir Dervišagić

- Poslednjih meseci vidljiva su nastojanja dela nemačke štampe da dokaže kako je politika EU i SAD prema Zapadnom Balkanu pretrpela promene koje su za nju zbunjujuće. To se prevashodno odnosi na politiku prema Srbiji koja je, prema takvim tumačenjima, popustljiva, jer ne označava Srbiju kao glavnog krivca i odgovornog za osetljivu bezbednosnu situaciju u regionu. Ta škola mišljenja zagovara oštrije mere i sankcije za Srbiju, dok se prema kosovskim vlastima odnosi benevolentno, a često i uz otvorenu podršku. Vidljiv je i prostor koji se daje potpisnicima otvorenog pisma upućenog evropskim i američkim zvaničnicima, a njihovim stavovima pridružuju se i neki tzv. eksperti za region koje su vreme i događaji odavno pregazili - objašnjava naša sagovornica i zaključuje:

- Zapadnom Balkanu nije potrebna "ofanziva" nijedne pojedinačne države, već podrška, partnerstvo i saradnja koji će dovesti do čvršćeg vezivanja za evroatlantske strukture koje mogu da obezbede trajni mir i stabilnost u regionu.

Đorđe Milićević

Napad na državu Srbiju

Ministar bez portfelja zadužen za odnose s dijasporom Đorđe Milićević izjavio je da je ova medijska kampanja protiv predsednika Aleksandra Vučića u stvari direktan napad na državu Srbiju i da je dužnost svakog člana Vlade i svakog državnog funkcionera da stane u odbranu predsednika.

Đorđe Milićević
foto: Nemanja Nikolić

- Jer tako branimo Srbiju. Potpuno je jasno da su svi ovi napadi, počev od pisma grupe evropskih parlamentaraca, pa do navodne analize na CNN, usmereni kako bi se podrila stabilnost Srbije i suverena politika koju vodi predsednik Vučić i državno rukovodstvo. Što se tiče pomenutog pisma, zanemarljiv je broj evroparlamentaraca u odnosu na ukupan broj evropskih poslanika. A treba da vidimo i koji su to parlamentarci i kakav je njihov cilj - poručio je Milićević.

Ambasada Srbije u Berlinu

Užasnuti i zabrinuti

Ambasada Srbije u Berlinu reagovala je povodom članka u Berliner cajtungu, rekavši da su "s velikim užasom i zabrinutošću pročitali članak 'Balkanu je potrebna Nemačka kao sila za regulisanje, dominacija Srbije mora biti slomljena', koji je objavljen 13. avgusta u onlajn izdanju ovog medija.

- Uz dužno poštovanje slobode štampe i slobode izražavanja, posebno za liberalne novine poput Berliner cajtunga, moramo priznati da su izjave i zahtevi u ovom članku, koji se odnosi na strategiju staru više od sto godina i koja je dovela do prvog velikog uništenja Evrope u prošlom veku, s milionima žrtava, samo izazvale strah i zabrinutost u nama - navodi se u odgovoru ambasade pomenutom nemačkom mediju. U pismu se upozorava i da se autor članka zalaže za sankcije, raspoređivanje nemačkih vojnika, pa čak i nemire i političku nestabilnost u Srbiji, "što svakom zdravom razumu može biti potpuno strano".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track